Neurocirurgia

Neurocirurgia

 

El Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari de La Ribera disposa d'especialistes amb una gran experiència assistencial i investigadora, així com de la tecnologia més avançada, per al tractament mèdic i quirúrgic de la patologia del sistema nerviós central (cervell i medul·la espinal) i perifèric .

Gràcies a la seva fructífera tasca investigadora i la seva aposta per l'actualització formativa, l'Hospital de la Ribera és un dels centres de referència en l'estudi i l'abordatge del camp de la Neurooncologia, destacant els abordatges a tumors de la base de crani que inclou un alt nombre d'adenomes hipofisaris i que suposa el 15% dels tumors intracranials. El centre atén una mitjana de 30 pacients afligits per aquest tumor, una xifra molt alta en relació amb la incidència.

En aquest sentit, el servei disposa d‟un microscopi d‟última generació que mitjançant energia fluorescent permet que, a través d‟una substància innòcua per al pacient, es pugui identificar completament la zona tumoral i diferenciar-la de la zona sana, aconseguint una extirpació total del tumor en el 83% dels casos, davant del 30% que s'aconseguia anteriorment. D'altra banda, l'angiografia fluoresceínica permet l'avaluació visual intraoperatòria del flux sanguini i la permeabilitat vascular durant cirurgies de malformació arteriovenosa (MAV), bypass i aneurismes.

L'hospital també atén un gran nombre de pacients afectes d'una malaltia cerebrovascular, per això amb aquest ànim multidisciplinari es va iniciar fa més de 18 anys un programa de gestió amb Neurorradiologia Intervencionista per al tractament conjunt de la patologia vascular cerebral aneurismàtica i malformativa.

Una altra de les fortaleses de la unitat és el tractament de les patologies de la columna vertebral mitjançant tècniques mínimament invasives i microquirúrgiques. Hèrnies discals, deformitats degeneratives o posttraumàtiques, o altres tipus de patologies tumorals, i fins i tot reumàtiques són tractades en aquest centre, al qual accedeixen pacients de diferents punts de la regió i d'altres províncies limítrofes.

Format per cinc neurocirurgians, una rehabilitadora especialitzada en patologia de la columna vertebral i un complet equip d'infermeres, quatre especialitzades en cirurgia, el Servei de Neurocirurgia de l'Hospital de la Ribera realitza més de 450 intervencions anuals. Aquests professionals realitzen una constant actualització formativa al Laboratori de Pràctica Clínica, que va sorgir l'any 2002 gràcies a un conveni de col·laboració amb la Universitat Nacional de Saint Louis, als Estats Units.

Així mateix, el Servei de Neurocirurgia col·labora activament amb l'àmbit universitari en la docència i la investigació biomèdica, així com amb la Fundació NED (el president de la qual és José Piquer, Cap de Neurocirurgia de l'Hospital de la Ribera) que, de manera altruista, trasllada a regions dÀfrica coneixements de Neurociències, amb diversos projectes actius a Kenya i Tanzània.

 

Veure altres especialitats

 

Informació General

Telèfon: +34 962 542 800

Prefectura de servei: Dr. José Piquer

Tractaments

L'Hospital d'Alzira és un dels centres de referència en l'estudi i l'abordatge del camp de la  Neurooncologia . El Servei de Neurocirurgia aborda tot tipus de tumors que afecten tant el cap com el raquis, destacant l'abordatge dels tumors de la base del crani, com els adenomes hipofisaris. En el tractament quirúrgic es recolza en la  neuronavegació,  microscopi, monitorització intraoperatòria, tècniques endoscòpiques…. Treballa en conjunt amb altres especialitats i, un cop realitzat el tractament quirúrgic o quan aquest no està indicat, es plantegen el tractament oncològic i/o radioteràpic en les diferents modalitats.

 • Tumors primaris cerebrals (Astrocitoma, Glioblastoma, Oligodendrogliomes…)
 • Metàstasi
 • Meningiomes
 • Neurinomes
 • Tumors de la base del crani
 • Tumors hipofisaris
 • Tumors primaris o metastàsics medul·lars o de raquis
 • Metàstasi en raquis vertebral

Aquest Servei aborda en conjunt amb neurorradiologia els diferents problemes de neurocirurgia vascular, com aneurismes i malformacions arteriovenoses, tant cerebrals com medul·lars. Ofereix el millor tractament que es considera en cada cas, bé sigui amb cirurgia, embolització, radiocirurgia, la combinació entre si o la simple observació. També participa en el tractament dels ictus hemorràgics i isquèmics quan la cirurgia està indicada

 • Hemorràgia subaracnoïdal
 • Aneurismes cerebrals
 • Malformacions arteriovenoses
 • Ictus hemorràgic
 • Ictus isquèmic

La principal patologia és la hidrocefàlia i pot ser causada per una anomalia congènita o una malaltia o lesió durant la vida. En el tractament empra tant tècniques endoscòpiques, que ofereixen l'avantatge de no dependre d'un sistema estrany al cos, com tècniques estàndard (sistemes de derivació de líquid cefaloraquidi)

 • Hidrocefàlia
 • Hipertensió intracranial benigna
 • Malformació d'Arnold-Chiari
 • Medul·la ancorada
 • Quiste Aracnoideo

L'equip de l'Hospital de la Ribera tracta des de la unió crani cervical fins al sacre la diferent patologia raquídia de l'adult, la patologia traumàtica, degenerativa i malformativa. Es manté constantment al dia en les diferents innovacions que sorgeixen i utilitza aquelles que considera adequades en cada cas i pacient.

Aborda el raquis tant a nivell anterior com posterior amb tècniques que van des del percutani al clàssic, passant per la cirurgia mínimament invasiva, microcirurgia (microdiscectomia), preservació del moviment (pròtesis discals) i tractament de la deformitat i inestabilitat mitjançant fusió.

Cal destacar que el personal del Servei de Neurocirurgia de l'Hospital d'Alzira està altament especialitzat en el maneig de les tècniques mínimament invasives i microquirúrgiques per abordar aquestes patologies.

 • Hèrnia discal
 • Estenosi del canal
 • Espondilosi i espondilolistesi
 • Fractures del raquis
 • Deformitat
 • Tumors raquidis

Entre les diferents patologies que causen un dolor incapacitant destaca la neuràlgia del trigemin. Quan fracassa el tractament mèdic és quan la cirurgia hi té un paper destacat. Permet abordar aquest problema a nivell percutani amb la lesió del Gangli de Gasser o d'una manera més definitiva amb la descompressió microvascular del nervi trigemin. A nivell funcional cal destacar també el tractament de l'epilèpsia i dels trastorns del moviment que es fa en col·laboració amb altres especialistes.

 • Neuràlgia del trigemin
 • Epilèpsia
 • Dolor
 • Trastorns del moviment

Tractem problemes dels nervis perifèrics que afecten el braç o la cama com a síndrome del túnel carpià i síndrome del cubital

La major part dels traumatismes cranials són emergències i s'atenen com a tals. També hi ha altres lesions derivades dels traumatismes que s'observen de manera diferida i que es poden solucionar amb un tractament quirúrgic, com l'hematoma subdural subagut o crònic, o fins i tot algunes fractures cranials.