Funcions del SAIP
Segons l'article 4. Funcions
- De les unitats funcionals SAIP:
- Captar les inquietuds i necessitats dels/de les pacients en matèria d'assistència sanitària i canalitzar-la cap als òrgans directius, perquè la resposta sanitària sigui d'acord amb elles, complint així amb l'objectiu de millora contínua de la qualitat assistencial i consolidant, de aquesta forma, la confiança de la ciutadania en el sistema sanitari públic.
- Tutelar el compliment dels drets dels/de les pacients reconeguts per llei.
- Tutelar de manera especial el dret a la lliure elecció de metge/essa, centre datenció primària o especialista, així com el dret a la segona opinió mèdica.
- Vetllar pel compliment de les obligacions que, per tal d'una major eficàcia i eficiència, tenen, segons la normativa vigent, els/les pacients en relació amb els serveis i recursos del sistema sanitari públic.
- Informar i assessorar els/les pacients sobre aquelles qüestions demanades per ells/es en el seu àmbit dactuació.
- Tramitar les queixes, els suggeriments i els agraïments. Gestionar el registre d'entrada al Programa d'Informació i Gestió de l'Atenció al Pacient (PIGAP).
- Col·laborar en la realització d'enquestes de qualitat percebuda pels/per les pacients del Departament de Salut, així com en les tasques d'anàlisi i avaluació del PIGAP, facilitant anualment a la Gerència una memòria de la seva gestió i sempre que, des d'aquesta Gerència , els sigui demanada informació puntual sobre aspectes de la insatisfacció dels/de les pacients.
- Col·laborar amb la Gerència i l'equip directiu, dins del seu àmbit de competències, especialment en totes les tasques encaminades a millorar la satisfacció del/de la pacient.
- Remetre les queixes, suggeriments i agraïments a les empreses contractistes, comunicant, alhora, les incidències esmentades, perquè en prengueu coneixement i efectes oportuns, al servei de la Conselleria amb competència en sanitat encarregat dels concerts.
- Col·laborar amb la Direcció General amb competències en atenció al/a la pacient en totes les iniciatives que estiguin encaminades a donar una millor atenció als/a les pacients.
- Formar part del Comitè de Bioètica Assistencial, de conformitat amb el que disposa el Decret 99/2004, d'11 de juny, del Consell, pel qual es regula la creació i l'acreditació dels Comitès de Bioètica Assistencial.
- Elevar al Comitè de Bioètica Assistencial les consultes que en aquest sentit formulin els/les pacients.
- Els SAIP d'hospital tindran, a més, com a funcions:
- El registre i la gestió de les voluntats anticipades.
- La coordinació de les activitats de voluntariat sanitari.
- Qualsevol altra que, en relació amb les seves funcions previstes a la Llei, se li assigni per lOrdre de desplegament corresponent.
- El personal dels punts SAIP d'informació, de taulells i atenció telefònica ha de dur a terme funcions d'atenció i d'informació, i ha de remetre a les unitats funcionals SAIP en els casos en què es requereixi. Tot això sense perjuí del desenvolupament de les funcions pròpies que li corresponguen per la seua categoria professional.
- La persona que exerceixi la coordinació del SAIP actuarà com a interlocutor amb la Gerència del Departament de Salut i/o càrrecs directius, així com amb la Direcció General amb competències en matèria datenció al/a la pacient.