Categories

entrades del blog

La batalla contra la mosca negra

La batalla contra la mosca negra

La mosca negra és un dípter, insecte d'uns 3 mil·límetres, del gènere Simulium que viu en aigües netes de curs ràpid a zones temperades.

Com passa amb el mosquit tigre , els experts vaticinen que la calor excessiva d'aquest estiu i les previsibles pluges de la tardor podrien propiciar nous brots de la mosca negra.

És més habitual veure-la a les zones rurals ia prop de les riberes dels rius. Tot i que aquestes poden allunyar-se uns 20 quilòmetres i viatjar cap a les zones urbanes . A les comarques de la Ribera del Xúquer hi troba un ecosistema propici per al seu desenvolupament.

Els mascles adults solen viure entre la vegetació propera a aquests cursos d'aigua, però les femelles assedegades de sang són capaces de volar desenes de quilòmetres fins a trobar un animal de sang calenta, inclòs l'ésser humà, per alimentar-se i poder desenvolupar els seus ous.

Les temperatures, cada cop més elevades pel canvi climàtic , fan que hagi augmentat la seva presència en els darrers anys a la nostra zona.

Conèixer com prevenir i tractar la picada de la mosca negra ens pot estalviar el dolor de la seva mossegada i una incòmoda visita al centre de salut .

I és que les mossegades de mosca negra causen importants lesions a la pell, que generen gran molèstia, inflor, reaccions al·lèrgiques importants (simuliotoxicosi), i es poden sobreinfectar. És tan gran la molèstia que, de vegades, en els mesos de més activitat de la mosca negra, s'han arribat a col·lapsar els serveis d'urgències mèdiques.

 

Com prevenir la picada de la mosca negra

Mosca Negra

Per evitar la picada de la mosca negra, es recomana vestir roba clara i de màniga llarga, evitant els colors fluor. També s'aconsella l'ús de repel·lent d'insectes, així com allunyar-se, tant com sigui possible, de zones que puguin convertir-se en el seu hàbitat, com ara rius i embassaments, zones humides, pantans o jardins amb fonts. També podeu ajudar l'ús de mosquiteres.

 

Com curar les picades de la mosca negra

En cas de no haver pogut evitar la mossegada de la mosca, allò aconsellable és:

  • No gratar-se  la mossegada per evitar que la ferida s'infecti.
  • Netejar i desinfectar  la zona de la picada. Pots aplicar gel per baixar la inflamació o una pomada amb corticoide suau.
  • En cas de persistència de les molèsties o reaccions més greus, és recomanable  consultar-ho amb el metge .

En cas de ser especialment sensible als atacs de la mosca, el millor és  acudir al metge perquè recepti algun antiinflamatori . Si hi ha  reacció al·lèrgica, el recomanable és acudir a urgències . És fonamental reaccionar amb rapidesa, ja que una acció ràpida elimina en un percentatge altíssim la possibilitat d'afeccions severes. La mosca també pot causar  mals de cap, processos febrils i cansament  generalitzat, símptomes que es poden confondre amb un altre tipus de processos.

 

Com controlar la població de mosca negra a les nostres localitats?

Mosca Negra

A nivell col·lectiu, la lluita contra aquesta mosca es realitza amb el suport dels ajuntaments, mancomunitats i el Consorci de la Ribera, juntament amb la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i entomòlegs de la Universitat de València, des de diversos fronts :

1. Tractaments amb biocides biològics , que eliminen les larves de mosca negra que es troben a la vegetació de la llera del riu, sent innocu per a la resta de l'ecosistema aquàtic. Són els coneguts com a larvicides . Aquests tractaments es poden dur a terme de dues maneres:

  • Tractaments terrestres , aplicant el larvicida sobre les zones de cria de la mosca negra des de la riba del riu, i,
  • Tractaments aeris , abocant el biocida des d'un helicòpter en aquelles zones del riu on no arribi el tractament terrestre. El juny d'aquest any s'han tractat amb el larvicida biològic, via aèria, deu punts concrets del riu Xúquer des de Tous fins a Cullera.

2. S'ha de mantenir la llera del riu net i clar de vegetació. És fonamental, el desbrossament per evitar el sobre creixement desmesurat, a més del control i l'eradicació d'espècies vegetals invasores, com la canya comuna, que afavoreixen l'nidament de les larves de la mosca negra.

Esperem que amb aquest post hagis conegut millor la mosca negra i com enfrontar-t'hi.

 

Mª Ángeles Delás González,

Farmacèutica de Salut Pública de la Unitat de Salut Ambiental del Centre de Salut Pública d'Alzira