Categories

entrades del blog

Em puc banyar durant l'últim trimestre d'embaràs?

Em puc banyar durant l'últim trimestre d'embaràs?

Em puc banyar durant l'últim trimestre d'embaràs? Aquesta és una de les preguntes més recurrents que ens fan als comares/es quan arriba l'estiu. Abans que segueixis llegint buscant la resposta et contesto que SI, encara que t'aconsello que segueixis llegint per dissipar tots els teus dubtes.

Per què se'ls diu a les dones embarassades que no es banyin a piscines o al mar? Intentaré explicar-t'ho desmuntant alguns mites.

Mite 1: Si trenques aigües, «i no t'assabentes», pot ser dolent per al teu nadó

En el cas que fos veritat, és improbable que no t'adonis del trencament prematura de membranes (“ trencar la bossa de les aigües” ).

Vull pensar que tots i totes, encara que hagin passat molts anys, heu tingut la sensació irrefrenable d'orinar durant el bany. Bé, tot seguit, es relaxen esfínters i es nota una sensació calenta per l'entrecuix i un alleugeriment immediat d'aquesta necessitat tan bàsica. Crec que em segueixes, oi?

Doncs bé, el líquid amniòtic és a una temperatura de 37ºC, com el teu cos. Per molt calenta que estigui l'aigua de la piscina o del mar, mai no superarà aquesta temperatura, i per tant, “si trenques aigües” notaràs el líquid calentet de què us parlo .

A més, si trenques la bossa, la pèrdua de líquid amniòtic serà contínua, continuarà caient per les cames quan surtis del mar o de la piscina i el temps posterior. En aquest cas, heu d'acudir al vostre centre hospitalari o al que us trobeu més proper perquè us avaluïn.

Mite 2: Si expulses el tap mucós, pots tenir una infecció en banyar-te

Una altra mentida a mitges, i t'ho explico.

Per començar, el tap mucós només és una barrera mecànica que impedeix l'ascens pel canal vaginal fins a l'úter de qualsevol infecció. Si s'expulsa no cal anar a l'hospital, ja que només indica que has tingut alguna contracció. Algunes dones ho expulsen i no es posen de part fins a 7 dies després.

En qualsevol cas, imaginem que efectivament ho has expulsat, què passaria? En aquest cas, cal tenir en compte diferents aspectes, com ara la vagina, el seu pH i el tipus d'aigua on s'estigui fent la immersió.

La vagina: és una cavitat tancada, on les parets anteriors i posteriors s'uneixen si no hi ha res a dins. És a dir, en cap cas no és un cilindre obert que convida a pujar fàcilment a qualsevol bacteri que circuli per l'aigua.

El pH vaginal : l'embarassada té un pH àcid que afavoreix que els agents infecciosos siguin neutralitzats, sobretot bacteris.

L'aigua: aquí cal anar per parts.

Què és millor el mar o la piscina? En tots dos mitjans es realitzen anàlisis de bacteris, sobretot d'una anomenada Escherichia Coli . És un bacteri que us sonarà perquè produeix infeccions d'orina.

Per què aquest bacteri és al mar oa la meva piscina? Perquè evidentment el que abans et comentava de la necessitat irrefrenable d'orinar d'alguns banyistes.

A priori, al mar hi ha d'haver menys concentració, encara que ja sabeu que algunes platges estan contaminades. Tot depèn de l'àrea geogràfica on visquis. Cada ajuntament està obligat per llei a testar les seves aigües, per la qual cosa et podran facilitar la lectura de contaminació biològica perquè puguis valorar on et banyes.

La piscina, si és pròpia i no hi ha nens, segur que ha de tenir poca contaminació. Si és una piscina pública, i alhora amb molts nens, ja t'imagines el nivell de contaminació, no?

Reprenent el concepte anterior, quant a allò d'“una mentida a mitges” és cert que l'aigua del mar, embassaments, rius… pot estar contaminada. També, que caldria evitar les piscines públiques que tinguin molts nens, encara que caldria veure la cloració de l'aigua i els resultats de les anàlisis abans de descartar-les. Però en absolut és cert que aquest fet et produirà una infecció que afecti el teu nadó . Això és com la mentida de tenir candidiasi vaginal (fongs) per orinar en WC públics. Definitivament NO. La possible pèrdua del tap mucós no implica que hagis de deixar de banyar-te.

Gaudeix d´un bon bany

Per tant, si estàs embarassada, una cosa tan senzilla com nedar unes hores farà que et sentis millor amb tu mateixa i t'alleujarà de la calor, molt freqüent durant els darrers mesos de gestació -i més si és a l'estiu-.

Així que no facis cas dels “metges del carrer” i si el teu ginecòleg no t'ha prescrit repòs o tranquil·litat física, gaudeix d'un bon bany!

 

Rafa Vila

Matrona al CSI Alzira