Categories

entrades del blog

Decàleg per superar la tornada de les vacances

Decàleg per superar la tornada de les vacances

Temps de lectura: 3 minuts

Mónica Portillo

Psicòloga Clínica del Departament de Salut de la Ribera

 

Com portes la tornada a la feina després de les vacances ? La tornada a la rutina després d'unes merescudes vacances pot costar una mica ja que durant el període de vacances trenquem certs hàbits del dia a dia que pot costar reprendre.

Enrere van quedar els teus dies de platja, les guinguetes, les vetllades fins a les tantes, viure sense rellotge… Ara, arriben les matinades, la tornada a l'escola per als nens, a la feina per als adults, l'estrès… És cert, que ningú no és a llevat de patir el que s'anomena síndrome postvacacional .

Taula de continguts

Síndrome postvacacional

Cal aclarir que aquesta síndrome no és una malaltia, és un procés adaptatiu que no sol durar més de dues o tres setmanes i remet sense necessitat d'ajuda professional.

Aquesta síndrome implica una sensació de cansament i estat d'ànim una mica més irascible en algunes persones després de tornar a la rutina després de vacances.

Acostar-nos i aixecar-nos més tard, no tenir l'obligació de seguir horaris en el dia a dia, menjar de manera diferent, tenir menys obligacions i sentir-nos en general més lliures, són alguns dels factors que ens ajuden a desconnectar de la rutina, però que per contra, ens pot dificultar tornar-hi i pot costar-nos reprendre els hàbits diaris.

És positiu que reprenguis aquestes rutines a poc a poc i no abruptament.

És important que no pensis gaire en la tornada a la vida habitual fins uns dies abans, cosa que és indicativa que has desconnectat de la feina i que has connectat bé amb les vacances i el que en aquests moments has fet. Uns dies previs a l'inici està bé anar-ho tenint en compte però no com una cosa negativa sinó com un procés en què estem.

Cada any, el més habitual és treballar o estudiar durant 10 o 11 mesos i després gaudir d'unes setmanes o un mes de vacances. Saber que el proper any tornem a gaudir d'aquells dies, ajuda a integrar millor la tornada a la feina.

10 consells per a la tornada a la rutina

Perquè la tornada a la rutina laboral sigui tranquil·la i positiva, us aconsellem:

  • Tenir objectius propis , a part dels del treball com a mínim un o dos dies durant la setmana. Aquests objectius
  • Seguir rutines de descans saludables , intentant descansar com a mínim 7-8 hores cada nit.
  • Durant la jornada laboral, és positiu fer descansos de tant en tant de 10 o 15 minuts per activar les cames i estirar l'esquena i descansar la vista.
  • Si pots, torna a la feina enmig de la setmana en lloc de dilluns, així podràs adaptar-te a poc a poc a la setmana laboral sencera.
  • No començar a la feina per les tasques més difícils els primers dies . Si podem començar per les que més ens agraden, fins i tot millor, intercalant-les amb les que més ens costen.
  • Encara que tinguis molta feina, intenta respectar la jornada laboral aquests primers dies i no l'allarguis.
  • Reserva temps per a la teva família en el dia a dia per passar temps junts, com a mínim sopars o dinars.
  • Sempre és positiu combinar el dia a dia amb algun esport.
  • Intentar projectar nous objectius pot ajudar a augmentar la motivació diària.
  • Fora de la feina, reservar un temps per a tu mateix ajuda a aclarir la ment i cultivar la felicitat.

No oblidis que la feina no implica no poder gaudir durant aquestes hores, i encara menys, no poder gaudir quan acaba la jornada laboral.