Categories

entrades del blog

Consells per tornar a l'escola després de l'estiu Duplica 1

Consells per tornar a l'escola després de l'estiu Duplica 1

Temps de lectura: 3 minuts

Mónica Portillo

Psicòloga Clínica del Departament de Salut de la Ribera

 

Les vacances són a punt de finalitzar. Arriba el moment que grans i petits tornin de mica en mica a la rutina ia les obligacions pròpies de la resta de l'any. Com afrontes aquesta situació amb els vostres fills/es? En aquest post, et donem uns consells per a la tornada a l'escola.

Tot i que tots els nens saben que la tornada a l'escola és fonamental, a uns els costa una mica més que a altres.

Després de diversos mesos sense despertador, sense les hores de classe diàries i sense les tasques extres de la tarda, els pot costar una mica adaptar-se al ritme habitual del curs escolar.

Tornada a l'escola: Recomanacions

  • Està bé començar a pensar-hi uns dies abans perquè es preparen mentalment el canvi que suposa de rutina.
  • Que pensin en les coses més positives que trobaran a la tornada a l'escola, com pot ser veure els amics o jugar al pati.
  • Prendre's l'inici amb tranquil·litat . Els primers dies de col·legi no solen ser els més intensos, hi sol haver uns dies d'adaptació en què el cervell va acostumant-se al nou ritme.
  • No deixar els treballs d'estiu per a les darreres setmanes . Que intentin acabar les feines durant la part central de l'estiu per no estressar-te les últimes setmanes i poder-les gaudir sense preocupacions. D?aquesta manera, s?asseguren arribar més descansats al principi de curs.
  • Recordar-los que la tornada a l'escola no suposa el final del gaudi . Encara que calgui reprendre la vida escolar, també hi ha temps per fer totes les altres coses que el teu fill/a escull lliurement i que no suposen una obligació. És important que, encara que hi hagi activitats extraescolars, reservar espais de lleure.
  • Organitzar el lloc on faran les tasques escolars a casa de la millor manera possible perquè sigui un lloc agradable i motivador. Que estigui ordenat, que tingui prou espai per posar els llibres i llapis, i pensar en com pot ser bonic i agradable.
  • Una setmana abans de l'inici, que els teus fills es fiquin al llit a una hora més similar a la que ho fa habitualment quan hi ha escola per anar reprenent la rutina de son. Recorda que és molt important que dormi el temps necessari perquè estigui descansat i rendir el dia següent.
  • Anar parlant de la tornada a l'escola ia la feina uns dies abans també els ajuda a poder anar mentalitzant-se i parlar del que els preocupa.
  • Quedar amb algun amic de classe també ajuda a veure que hi ha coses motivadores de la tornada.

Encara que a la majoria de nens els motiva tornar a l'escola i reprendre les rutines i relacions amb els amics, hi ha un petit percentatge de nens que poden patir símptomes similars als que refereixen els adults quan tornen a la feina: desmotivació, apatia i fins i tot certa tristesa .

És important no alarmar-se i recolzar en procés, ajudant a l'afrontament i animant el nen.

El més habitual és que passades unes setmanes, el nen o nena es torni a sentir bé i estigui adaptat a la nova rutina després del descans de vacances.