Tot sobre la vacuna contra la bronquiolitis
Durant les darreres setmanes s'ha registrat a Espanya un augment del nombre de casos de Covid i els experts ja parlen del Covid-22 i de la setena onada del coronavirus causada per les variants BA.4 i BA.5. Aquestes noves variants d'òmicron encomanen més i escapen millor de la immunitat generada després de la vacunació o infeccions prèvies.
En aquest context, des del servei de pediatria de l'Hospital Universitari de la Ribera creiem que és un moment oportú per refrescar-te alguns conceptes sobre els infants i el Covid.
Com es transmet?
El virus, en els nens/es i adults, es pot propagar a través de petites partícules líquides expulsades per una persona infectada per la boca o el nas en tossir, esternudar, parlar, cantar o respirar. Les partícules tenen diferents mides, des de les més grans, anomenades gotícules respiratòries, fins a les més petites, o aerosols.
També és possible que el teu fill pugui infectar-se en tocar superfícies contaminades pel virus i posteriorment tocar-se els ulls, el nas o la boca si no s'ha rentat les mans.
Falsos mites sobre la transmissió
- El virus no es transmet a través de laigua. Tampoc si res a la piscina.
- És estrany que el virus es propagui per la sola de les sabates. No obstant això, si a casa teva habiten nens petits que gategin o juguin a terra, pots deixar les sabates a l'entrada de casa.
- Les mosques no transmeten la covid. Tampoc les picades de mosquits.
- Els nens no actuen com a súper disseminadors. No contagien més que un adult.
Mesures higièniques “6M”
Et recordem les 6 mesures de protecció ( regla de les 6M ) recomanades pel Ministeri de Sanitat.
- Mascareta a partir dels 6 anys . És important que cobreixi nas, boca i barbeta. Auque ja no és obligatòria, recentment, la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha reclamat el seu «ús responsable», sobretot, a la població vulnerable, quan no es pugui guardar un metre i mig de distància de seguretat i als llocs a els que no hi hagi una bona ventilació.
- Metres . Intenteu almenys guardar la distància interpersonal d'un metre i mig
- Recorda que s'han de rentar les mans sovint amb aigua i sabó.
- Menys contactes . Intentar reduir els contactes i crear una bombolla estable.
- Més ventilació . Millor si el nen/a fa les activitats a l'aire lliure i amb les finestres obertes.
- Em quedo a casa . Si el menor presenta símptomes COVID o és positiu en una prova diagnòstica, recorda que s'ha de quedar a casa
Com reconec els símptomes de la COVID-22? Què faig?
Pel que fa als símptomes de les noves variants de Covid-22, aquests són similars als d'ones anteriors de la pandèmia, encara que amb algunes variacions. Segons un informe elaborat per les autoritats sanitàries espanyoles, els símptomes que provoquen BA.4 i BA.5 duren uns set dies, tres dies més que tots quatre que duraven amb la versió original d'òmicron. Els més freqüents són:
- Fatiga o astènia (sensació mal definida de cansament), que afecta un 75% dels casos
- Tos (58%)
- Febre (58%)
- Mal de cap (52%)
- Secreció nasal (52%)
- Mal de coll (46%)
En menor mesura, encara que amb més freqüència que versions prèvies, també pot aparèixer dolor muscular, dificultat per respirar o vertígens, encara que aquests símptomes són poc habituals en els nens. Fins ara, tal com recull el document del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), "no s'han observat diferències en la gravetat dels casos" i aquestes subvariants d'òmicron continuen sent poc virulentes”.
Serà el pediatre qui recomani a les famílies quin protocol seguir i si han d'acudir o no al servei d'urgències.
Si reconeguessis aquests símptomes en el teu fill/a, és important que truquis al teu centre de salut perquè el pediatre de referència es posi en contacte amb tu i valori el seu estat de salut. Serà el pediatre qui recomani a les famílies quin protocol seguir i si han d'acudir o no al servei d'urgències.
Com es diagnostica la malaltia per COVID?
Els mètodes comunament emprats són les proves que impliquen la recollida d'un exsudat nasofaringi, “el palet pel nas”.
D'una banda, hi ha el test d'antígens . Aquesta és la prova “ràpida” o autodiagnòstic, que et permet saber el resultat en 15 minuts. S'ha de realitzar durant els 7 primers dies des de la infecció, quan la càrrega viral està al punt més àlgid.
Com puc saber si el meu test d'antígens és positiu? Perquè es marcaran dues ratlles, tant la C de control com la T de test. Si només es marca la C, vol dir que la prova és negativa. Si només es marca la T, és una prova no vàlida.
Obtenir una prova negativa no assegura no tenir la malaltia. Per tant, si persisteixen els símptomes, convé repetir-la.
D'altra banda hi ha la PCR . Serveix per detectar la presència del virus, és a dir, una infecció activa. La mostra es processa al laboratori i pot trigar diverses hores. És més lenta però més fiable. El mètode d'extracció és similar a l'anterior, però m'assegura amb més grau de certesa que el negatiu sigui veritablement negatiu.
També han aparegut tests amb mètodes de recollida de mostres diferents com és el de saliva. En saliva la càrrega viral és menor, per la qual cosa en cas de baixa càrrega viral (sota nombre de virus a la mostra) la sensibilitat del test és menor.
Quan m'he d'apropar al servei d'urgències?
- Sempre que el teu fill es queixi de dolor abdominal constant o es produeixen vòmits persistents o diarrea abundant durant més de 24 hores.
- Quan presenten problemes per respirar: se li marquen les costelles, respiri ràpid o escoltem un xiulet en la respiració. La valoració de la respiració s'ha de fer quan el nen està tranquil i sense febre, després d'haver eliminat els mocs de les vies superiors, després de mocar-se o fer un rentat nasal amb sèrum fisiològic.
- Quan apareguin de manera brusca taques vermelles a la pell, color vi, que no aclareixin en estirar la pell (tipus petèquies)
- Quan la febre és molt elevada (> 40 ºC) o es perllonga durant més de 48-72 hores, o és resistent a antitèrmics.
Per què vacunar el meu fill/a si agafa el COVID igual?
Les vacunes contra la COVID es fan servir per preparar el sistema immunològic dels més petits protegint-los contra aquesta malaltia en ensenyar el seu cos a defensar-se i ajudant-los no només a evitar el contagi, sinó també a prevenir la propagació de la malaltia.
Encara que el gruix de la població pediàtrica tingui un risc menor d'emmalaltir per COVID, no estan exempts del tot. Per això, si no ho ha fet ja, són moltes les raons perquè el seu fill o adolescent rebi una vacuna contra la COVID :
- Protegirà els seus germans menors i amics que encara no es poden vacunar.
- Protegirà altres persones a la família que estiguin en risc de presentar malaltia greu per COVID.
- Protegirà el seu fill d'emmalaltir-se greument si es contagia de COVID.
- Permetrà que el vostre fill reprengui la majoria d'activitats de manera segura, com ara anar a escola, practicar esports o altres activitats després de l'escola, tenir companys de joc o simplement passar temps amb grups de nens.
Falsos mites sobre la vacuna del Covid en els nens/es
- NO conté el virus viu, de manera que no provoca malaltia per COVID
- NO afecten ni interfereixen amb els gens (ADN) dels nens
- NO afecten ni interfereixen amb la fertilitat actual o futura en els nens
Bibliografia
- AEP
- Anals de pediatria
- OMS
- Govern d'Espanya
- MedlinePlus
Irene Ruiz/Marta Clemente
Pediatre de l'Hospital Universitari de la Ribera / Resident de Pediatria de l'Hospital Universitari de la Ribera
Qualificar