Categories

entrades del blog

Tot sobre el rotavirus i la gastroenteritis infantil

Tot sobre el rotavirus i la gastroenteritis infantil

Els mesos de gener i febrer són els que presenten una incidència més gran d'infecció per rotavirus, un virus molt contagiós que causa diarrea.

Abans que es creés una vacuna, la majoria dels nens patia almenys una infecció per rotavirus abans de fer els 5 anys, per la qual cosa, si tens fills petits, és possible que t'hi hagi tocat bregar amb ell en més d'una ocasió . Al següent post repassarem els aspectes més importants que has de tenir en compte.

Quins símptomes produeix la infecció per rotavirus?

La infecció per rotavirus produeix un quadre de gastroenteritis aguda, que és una inflamació del tracte digestiu que cursa amb diarrea, és a dir, amb un augment del nombre de deposicions que a més són més toves o líquides, freqüents i abundants.

Generalment, s'acompanya de vòmits, febre i dolor abdominal. La infecció per rotavirus, en general, comença en el termini dels dos dies posteriors a l'exposició al virus.

Què puc fer?

Tot i que les infeccions per rotavirus no són agradables, en general, es poden tractar a casa tenint presents 2 aspectes:

1.Evitar la deshidratació .

El pilar del tractament és assegurar un consum adequat de líquids que mantingui una bona hidratació. L'ideal és que el nen begui solucions de rehidratació oral (hi ha diversos preparats comercialitzats en farmàcies en forma de pols per reconstituir en aigua o ja preparats en envasos de tetrabrik. No serveix qualsevol beguda preparada a casa, sucs ni begudes comercials. De fet, les begudes ensucrades estan desaconsellades en nens amb diarrea ja que poden incrementar-la.

Les solucions de rehidratació oral s'han d'administrar amb freqüència però sense forçar. Si heu vomitat és millor reiniciar la ingesta després d'un període d'1 hora de descans i oferir petites quantitats cada vegada fins a assegurar que tolera bé.

2. Pla de menjars.

No cal cap tipus de dejuni. Si el nen té gana i no vomita pot fer una dieta pràcticament normal evitant aliments molt ensucrats i grassos. La dieta astringent no és imprescindible.

Els lactants alletats han de continuar prenent pit i els que prenguin biberó poden seguir usant la seva fórmula habitual, encara que es recomana que les preses siguin menys quantioses i més freqüents.

Li dono algun medicament?

En general, no solen caldre medicines ja que tendeixen a curar-se de manera espontània en pocs dies i sense complicacions.

Els probiòtics que continguin els ceps Lactobacillus Rhamnosus i Saccharomyces Boulardii si estan recomanats.

Què he de vigilar i quan he de consultar amb el metge?

En alguns casos, la deshidratació greu requereix l'administració de líquids mitjançant una vena (de manera intravenosa) a l'hospital. El més important és vigilar la deshidratació. Caldrà acudir al metge:

  • Si el nen vomita molt i no tolera sòlids ni líquids.
  • Si el nen està decaigut, endormiscat, té molta set, plora sense llàgrimes, orina poc o té els ulls enfonsats.
  • Si les deposicions són molt líquides, abundants i freqüents de manera que, el nen no és capaç de beure al mateix ritme que perd.
  • Si els vòmits són verdosos, contenen sang o semblen pòsits de cafè.
  • Si presenteu febre elevada (38,5ºC o superior) de forma mantinguda.

Com puc evitar la infecció?

El rotavirus és present a la femta d'una persona infectada 2 dies abans que apareguin els símptomes i fins a 10 dies després que desapareguin. El virus s'encomana fàcilment pel contacte de les mans amb la boca durant aquest període, fins i tot si la persona infectada no té símptomes.

La bona higiene, com ara rentar-se les mans regularment, és important. Renta't les mans amb cura i sovint, especialment després d'anar al bany, canviar els bolquers al nadó o ajudar el teu fill a anar al bany.

Hi ha, a més, possibilitat de vacunar-se contra diversos serotips de rotavirus. El Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria recomana la vacunació universal davant del rotavirus de tots els lactants petits. L'objectiu fonamental de la vacunació contra el rotavirus al nostre país és protegir els lactants i nens petits davant les formes greus de gastroenteritis aguda, prevenint patiments, hospitalitzacions i pèrdues de jornades de treball als pares.

Què he de saber sobre la vacuna del rotavirus?

Hi ha dues vacunes comercialitzades a Espanya: Rotarix (2 dosis) i RotaTeq (3 dosis). Actualment, només estan finançades pel sistema sanitari públic espanyol les vacunes als nens prematurs menors de 32 setmanes de gestió.

La vacunació s'ha d'iniciar a partir de les 6 setmanes de vida i abans de les 12 (al cap de 3 mesos ja és tard). Un bon moment és simultàniament amb les vacunes dels 2 mesos (es pot administrar conjuntament o amb qualsevol interval amb la resta de les vacunes).

La vacunació s'ha d'iniciar a partir de les 6 setmanes de vida i abans de les 12 (al cap de 3 mesos ja és tard).

Les dosis s'han d'espaiar entre si, com a mínim, 1 mes. Aquesta vacuna s'administra exclusivament per via oral (beguda) i sempre a un centre sanitari. És important utilitzar durant tota la sèrie de vacunació el mateix preparat, Rotarix o RotaTeq, ja que no són intercanviables.

Quins efectes adversos estan associats a la vacunació?

Les vacunes actuals davant del rotavirus han demostrat ser vacunes segures després d'amplis estudis buscant possibles efectes secundaris greus.

Els efectes adversos més freqüents són vòmits, diarrea i febre moderada, tots ells lleus. S'han comunicat casos aïllats de broncoespasme, urticària i invaginació intestinal després de l'administració d'aquesta vacuna. Aquesta darrera situació és més probable la setmana que segueix a la primera dosi i pot tenir, com a símptomes, dolor abdominal intens intermitent, vòmits i excrements amb sang. Aquest quadre haurà de ser valorat de manera urgent per un metge.

Quines són les contraindicacions de la vacuna?

Estan contraindicades, com altres vacunes, en cas de reacció al·lèrgica greu (anafilàxia) després d'una dosi prèvia o si és coneguda l'al·lèrgia greu a algun dels components.

Tampoc no s'han d'administrar si hi ha l'antecedent d'invaginació intestinal o si es pateix alguna malformació intestinal que hi predisposi. Atès que és una vacuna viva, cal evitar-la en algunes malalties immunològiques com la immunodeficiència combinada greu o si al domicili conviuen persones immunodeprimides (pacients VIH, per exemple).

 

Irene Ruiz/ Irene Cardete

Pediatre de l'Hospital Universitari de la Ribera / Resident de Pediatria de l'Hospital Universitari de la Ribera (R4)