Saps com prevenir el càncer de cèrvix?
Sabies que a Espanya es diagnostiquen uns 2000 casos de càncer de cèrvix o de coll d'úter per any ? És el quart tipus de càncer més freqüent en dones a tot el món però la bona notícia és que ho pots prevenir.
Cada any, el 26 de març, se celebra el Dia Mundial de Prevenció del Càncer de Coll úter, una bona ocasió per aprendre't alguns consells.
El gran enemic i el seu principal responsable és el virus del Papil·loma Humà (HPV) , considerada actualment la infecció de transmissió sexual més freqüent a nivell mundial. Aquest virus es propaga mitjançant contacte sexual amb una persona infectada o mitjançant contacte íntim pell amb pell.
Unes dades. L'edat mitjana de diagnòstic de càncer de cèrvix són els 48 anys . La meitat dels casos es diagnostiquen abans dels 35 i només el 10% en persones més grans de 65. En menors de 20 anys és molt poc freqüent.
Símptomes
Saps els símptomes? El càncer de coll uterí en un estadi primerenc generalment no produeix signes ni símptomes.
Els signes i símptomes del càncer de coll uterí més avançat inclouen :
- Sagnat vaginal després de les relacions sexuals , entre períodes o després de la menopausa
- Flux vaginal aquós i amb sang que pot ser abundant i tenir una olor fètida
- Dolor pèlvic o dolor durant les relacions sexuals
Claus per a la prevenció càncer de cèrvix
El càncer de cèrvix és un dels tumors on més eficaces són les mesures preventives. Les recomanacions més importants són:
- Conductes sexuals segures
- Realització d'una citologia
- Vacuna de l'HPV
Pel que fa a la PRÀCTICA SEXUAL és important:
- mantenir relacions sexuals amb preservatiu.
- limitar el nombre de parelles sexuals.
- evitar les relacions sexuals amb persones que han tingut moltes parelles sexuals i/o que tinguis berrugues genitals.
La VACUNA DE L'HPV està inclosa al calendari de vacunació als 12 anys en nenes.
Importància de la citologia
La CITOLOGIA és la prova de cribratge per detectar lesions del coll d'úter i així poder tractar-les i controlar-les segons escaigui. Consisteix a prendre una mostra de cèl·lules del coll uterí amb un raspall citològic.
A partir de quina edat me l'han de fer? A partir dels 25 anys i fins als 65 anys, sempre que el resultat de les dues darreres citologies hagi estat normal.
Cada quant de temps? Les citologies es faran cada 3 anys sempre que el resultat sigui adequat.
On he de sol·licitar cita perquè me la realitzin? Si tens menys de 40 anys o tens més de 40 anys però utilitzes mètode anticonceptiu diferent del preservatiu a la lligadura de trompes o vasectomia, hauràs de fer-te la prova al Centre de Salut Sexual i Reproductiva a què pertanyis.
Si al contrari, tens 40 anys o més i fas servir preservatiu o t'han realitzat una lligadura de trompes/vasectomia, hauràs de posar-te en contacte amb la teva llevadora per fer-la.
Si tens alguna malaltia ginecològica, serà el ginecòleg qui te la faci.
I si la citologia surt alterada? El ginecòleg t'indicarà quan has de fer una nova citologia o si cal fer un altre tipus de prova.
Així que no ho dubtis, si tens entre 25 i 65 anys i mai t'has fet una citologia o la teva darrera citologia és de fa més de 3 anys, contacta amb la teva llevadora o amb el Centre de Salut Sexual i Reproductiva perquè te'n facin una citologia.
Recorda que al càncer de cèrvix o de coll d'úter, detectar-ho a temps és clau per a un bon pronòstic.
Maria José Romero Martín
Matrona al Centre Salut d'Almussafes i Catadau