Categories

entrades del blog

Què fan les emocions per nosaltres?

Què fan les emocions per nosaltres?

Temps de lectura: 3 minuts

AROA OLIVARS

Psicòloga Interna Resident de Psicologia Clínica. Hospital Universitari de la Ribera

 

T'has preguntat mai, quin paper juguen les emocions a les nostres vides? Què són? Per què serveixen? Si segueixes llegint aquest post tindràs respostes a aquestes preguntes

Les emocions són respostes involuntàries del nostre cos en resposta a un esdeveniment que ocorre al nostre entorn oa l'interior de la nostra pròpia ment. Atès que les emocions són involuntàries, i per tant no podem triar en quin moment sentir-les, no es poden considerar bones o dolentes. Més aviat, podem catalogar-les com a agradables (alegria, calma, etc.) o desagradables (por, tristesa, etc.).

D'altra banda, no podem dir que cap emoció no sigui perillosa ja que ens han ajudat al llarg dels segles a sobreviure. Per tant, podem dir que tenen una funció adaptativa. Tot i això, en algunes ocasions, quan es tornen massa intenses, duren massa o ocorren en més ocasions del que haurien, poden ser un signe d'alarma que alguna cosa no va bé i hem d'anar a demanar ajuda professional.

En els següents apartats repassarem cadascuna de les emocions més comunes per poder entendre quina funció tenen a les nostres vides:

Taula de continguts

Por

La por és l?emoció que apareix després d?una sensació de perill. Aquesta emoció té una funció important en la supervivència, ja que ens protegeix de perills potencials i ens ajuda a reaccionar ràpidament davant d'aquests. Per exemple, quan creuem el carrer i veiem com s'acosta un cotxe ràpidament cap a nosaltres, tendim a córrer cap a l'altra banda de la vorera per evitar que ens atropelli.

Enuig

És l'emoció que apareix quan ens sentim amenaçats per una altra persona. Aquesta té la funció de defensar-nos davant les accions dels altres i per altra banda, ens indica que les coses no estan sortint com ens agradaria. Per exemple, quan una persona ens falta al respecte, tendim a enfadar-nos ia expressar allò que ens ha molestat.

Tristesa

Aquesta emoció es desencadena quan patim pèrdues, tant de persones, objectes com un status o rol social. Aquesta emoció és important per reduir la nostra activitat diària per poder començar una mena de temps de “dol” i poder acceptar la pèrdua. També ajuda a comunicar a la gent del nostre voltant que necessitem la vostra ajuda. Per exemple, quan mor un ésser estimat, passem per un període en què tenim poques ganes de realitzar activitats i els nostres éssers estimats romanen més atents de les nostres necessitats.

Alegria

L'alegria es desencadena quan tenen lloc esdeveniments agradables, quan aconseguim objectius o quan gaudim d'activitats que ens agraden. Aquesta emoció afavoreix les relacions interpersonals i ens ajuda a alliberar tensió. Per exemple, quan estem passant una bona estona amb la família o els amics, referem les relacions i ens ajuda a descarregar l'estrès del dia a dia.

Com acabem de veure, les emocions tenen un per què i compleixen una funció molt important a les nostres vides. Tot i que algunes emocions puguin ser desagradables hi són per ajudar-nos i hem d'agrair que apareguin quan són necessàries. No obstant això, si alguna emoció t'està generant molt patiment o interfereix a la teva vida a l'hora de socialitzar, treballar o realitzar activitats, consulta amb un professional de la salut menta