Categories

entrades del blog

Què és l'alfabetització en salut?

Què és l'alfabetització en salut?

Com m'he de prendre aquest medicament? On he d'acudir per fer-me una radiografia? “Sense sucres afegits”, és bo per a la meva dieta?

Directament o indirectament, totes i cadascuna de les accions i decisions que les persones prenem al llarg de cada dia tenen relació amb la salut, i el benestar, tant propi com de qui ens envolta. Vivim en una societat complexa, que ens exigeix ​​també la presa de decisions complexes basades en la informació.

Molts pacients no entenen instruccions bàsiques com “prendre en dejú”. Altres no entenen quan s'han de presentar per a la propera cita ni la importància que té el seguiment. No comprenen els prospectes o les etiquetes dels seus medicaments; no els queda clar com combinar-los i com no ho han de fer. Els riscos, els efectes secundaris, les dosis, els horaris i fins i tot el propòsit de cada medicament és un misteri, i molts acaben seguint consells del seu propi cercle d'amics o familiars, que, segons ells, en saben tot i ser completament contraris a les indicacions del professional sanitari.

Altres pacients no entenen el seu diagnòstic, ni la gravetat de la situació; i n'hi ha que només obeeixen les ordres del professional sanitari i fan “” el que poden” per acatar les instruccions, això mateix crea una sensació de pànic pel temor que tenen de fer les coses malament. I alhora, el professional sanitari, erròniament, dóna per fet que el pacient ha escoltat i comprès tot perfectament, i que a casa ho farà tot tal com se li va explicar al peu de la lletra, i, per tant, esperarà veure resultats positius que mai no arribaran.

I què dir dels milers de casos de pacients a qui se'ls demana (tan sols uns minuts abans d'iniciar un tractament delicat o una intervenció quirúrgica) que llegeixin i signin documents extensos, plens de terminologia mèdica, on autoritzen els professionals sanitaris a procedir, i alhora els alliberen de qualsevol conseqüència, posant sobre els pacients total responsabilitat de tals decisions que afectaran la seva vida de manera permanent. A molts no els queda més que signar, en altres paraules, accepten cegament tot el que hi detallen, moltes vegades per timidesa o vergonya, perquè no gosen admetre que no saben llegir, que tenen dificultats, que no poden llegir tan ràpid o que no entenen el que estan llegint. Com pot representar això un consentiment informat?

 

Conjunt d'habilitats

L'alfabetització en salut es defineix com el conjunt d'habilitats que té una persona per obtenir, entendre i posar en pràctica la informació mèdica i fer ús de serveis sanitaris per mantenir una bona salut. Aquestes habilitats inclouen llegir i escriure, calcular, comunicar-se amb professionals sanitaris i fer servir la tecnologia (en el cas d'un dispositiu mèdic, per exemple).

La baixa alfabetització en salut produeix problemes seriosos que ens afecten a tots directament o indirectament, i per millorar-la hem de començar amb una bona comunicació

La baixa alfabetització en salut produeix problemes seriosos que ens afecten a tots directament o indirectament, i per millorar-la hem de començar amb una bona comunicació i que sigui el més clara possible, per evitar confusions en la medicació, poca adherència a tractaments, autocures errònies, ingressos hospitalaris més perllongats i reingressos innecessaris, entre d'altres.

A nivell comunitari, el sistema sanitari també es veu afectat en gran manera, ja que les emergències en salut pública no són ateses amb la mateixa eficàcia, hi ha més malalties que podrien evitar-se, es fa lamentable ús innecessari de recursos mèdics (medicaments, antibiòtics, ús d'instal·lacions, recursos humans, etc.) i hi ha una taxa més alta de mortalitat.

Per posar un exemple, als Estats Units, la baixa alfabetització sanitària suposa uns costos anuals d'uns 238.000 milions de dòlars a l'any.

En què ens beneficia tenir una bona alfabetització en salut?

Alfabetització salut

 

En prevenció:

  • Saber el risc personal per desenvolupar malalties cròniques a base de la història mèdica de la família, l'estat nutricional, les condicions de treball i els hàbits personals com a consum d'alcohol i tabaquisme.
  • Conèixer les fonts d' informació fiable  sobre la prevenció i cura de salut, com ara l'escola de pacients d'Andalusia , la xarxa d'escoles de pacients
  • Saber cada quant anar a una revisió mèdica, oa la consulta de seguiment.
  • Entendre les etiquetes del contingut i el valor nutritiu dels aliments.
  • Saber interpretar i jutjar si és fiable la informació que apareix a la TV, la ràdio, internet o altres mitjans de comunicació sobre la malaltia que té o està en risc de tenir. Salut sense bitlles
  • Com accedir correctament al sistema sanitari gva
  • Conéixer on pot aconseguir informació amb relació a què fer en cas d'alguna emergència mèdica.

En cas de malaltia:

  • Estar al corrent d'on aconseguir ajuda professional quan es troba malalt. gva
  • Saber interpretar i jutjar els avantatges i els desavantatges dels diferents tractaments que hi ha per a la seva malaltia.
  • Poder dur a terme les instruccions dels medicaments.
  • Saber utilitzar la informació proporcionada pel metge per participar en la presa de decisions sobre tractament de la malaltia i/o la seva autocura. ffpacient

No hem de perdre de vista que tots en algun moment de les nostres vides som o hem estat pacients. Per això l'alfabetització en salut és important per a tothom.

Una persona amb un nivell adequat d'alfabetització en salut és capaç de cuidar-se ella, poder vetllar de la seva família i també per la seva comunitat.

 

Conquilla Llopis

Infermera Comunitària del CS Carcaixent