Nadó a casa: Primers passos
L'arribada d'un nou membre a la família sempre és motiu d'alegria, però és inevitable que et generi dubtes i incertesa. Vaig beure a casa!! En aquest post, intentarem resoldre tots els teus dubtes perquè com a pare o mare pugueu respirar tranquils i només us heu de preocupar de gaudir del nadó.
Qüestions que afecten el nounat com; Quant ha de menjar?, quina postura ha de tenir en dormir?, per què plora tant?, i el clàssic ho estaré fent bé?, entre d'altres.
Aspecte i comportament general del nounat
- Si el nadó presenta petits granits blancs ( quists de greix o mil·lium), sobre front, galtes, nas i barbeta o granits vermells, tipus habons de forma generalitzada (eritema tòxic) és normal. Tots dos desapareixeran les primeres setmanes.
- De vegades, el nounat adquireix una coloració groguenca a la pell. És normal a partir del segon dia de vida i sol desaparèixer als 10-15 dies. Si es veiés aquesta mateixa coloració de forma intensa a la conjuntiva (blanc dels ulls) és convenient que consultis amb el teu pediatre.
- El singlot i els esternuts al nounat són normals, no necessiten tractament.
- Són normals les regurgitacions , a causa de la immaduresa del sistema digestiu i sempre que no li impedeixin guanyar pes.
- Les miccions seran d'orina clara i inodora passats els primers dies de vida en què normalment es poden eliminar vidres d'urat i aparèixer taques vermelles al bolquer. Mullarà els bolquers unes 6 vegades al dia.
- Les deposicions seran negre-verdoses a l'inici, i es faran verd-groguenques posteriorment. Mentre la consistència sigui tova serà normal tant una deposició amb cada presa com una deposició cada 3-4 dies.
Nadó a casa: Somni i plor
- Cada bebè té un ritme de son , però és normal que les primeres setmanes dormi gairebé tot el dia. Progressivament tendirà a estar més despert durant el dia i els períodes de son durant la nit es prolongaran.
- És molt important que per prevenir la mort sobtada el nadó dormi de panxa enlaire, sense coixí o altres objectes al seu voltant. El matalàs ha de ser ferm.
- Durant la resta del dia i, mentre el nadó està supervisat sí que és convenient anar modificant la seva postura (boca avall, de costat) per evitar aplanaments i emmotllaments cranials.
- El nadó expressa mitjançant el plor tot el que li passa (son, gana, fred). A poc a poc anireu coneixent-ho millor, però caldrà comprovar què li passa en cada ocasió.
- De vegades, el plor pot estar provocat per gasos o dolor còlic (cames flexionades, sensació de distensió abdominal, inici i final brusc del plor). Per prevenir-ho és convenient ajudar a expulsar els gasos després de les preses, mantenint el nadó incorporat uns minuts.
Higiene
- El nadó es pot banyar des del primer dia de vida i cada dia.
- La temperatura de l'aigua ha de ser semblant a la corporal (entre 36ºC i 37'5ºC) i és convenient comprovar-la abans d'introduir el nadó.
- Es pot fer servir sabó, preferiblement neutre.
- El cordó umbilical sol caure als 10-15 dies. S'ha de mantenir net i sec . És suficient amb el bany diari , encara que pot aplicar-se també clorhexidina o alcohol com a antisèptics.
- Els ulls es poden rentar amb una gasa humitejada en aigua tèbia des del llagrimal fins a l'exterior.
- Per a la neteja de les orelles no utilitzis bastonets. Només cal netejar la part externa.
- Les ungles del nounat poden ser llargues. Creixen molt properes a la pell, per la qual cosa és preferible fer servir una llima tova els primers dies. Posteriorment es poden tallar usant tisores de punta roma.
- Per evitar irritacions a la zona del bolquer és convenient que el canviïs cada vegada que estigui mullat o brut. És suficient mantenir la zona neta i seca, encara que es pot aplicar alguna crema hidratant. Les pólvores de talc retenen la humitat per la qual cosa no són recomanables.
Alimentació del nounat
- Si et decideixes per la lactància materna , aquesta ha de ser exclusiva ia demanda durant els primers 6 mesos de vida.
- És important que el nadó buidi el pit, ja que la darrera llet té alt contingut en greix. Es poden oferir tots dos durant les preses. Inicia la presa amb el pit que no hagi buidat a l'anterior.
- No cal que prengui aigua, sucs o altres líquids durant els primers 6 mesos.
- És preferible que no utilitzi xumet fins que la lactància materna estigui ben establerta .
- Si et decideixes per lactància artificial, els biberons es prepararan amb aigua mineral apta per a alimentació infantil, en proporció d'una mesura rasa de pols de llet per cada 30ml d'aigua.
- Al principi, el nadó ha de prendre uns 40-45ml per presa. Se li prepararà, per tant 60ml amb dues mides cada 3 hores, rebutjant el que sobri.
- De manera progressiva, es pot augmentar uns 5-10ml per presa i dia fins a 150ml-180ml per presa durant els primers mesos.
Motius pels quals consultar el pediatre
Fins aquí, t'hem explicat alguns aspectes generals del nounat, però davant de qualsevol dubte o, si apareixen alguns dels símptomes següents, és preferible contactar amb el seu pediatre habitual.
- Temperatura axil·lar >37'5ºC o temperatura rectal >38ºC.
- Febre i taques vermelles al cos que no desapareixen en passar el dit per sobre.
- Rebuig de l'alimentació de manera continuada, sobretot si associa vòmits.
- Atragantament amb dificultat respiratòria.
- Coloració blavosa de la pell o zona al voltant de la boca.
- Diarrea o vòmits freqüents i abundants.
- Femtes de color blanc.
- Envermelliment, sagnat o mala olor del cordó umbilical.
- Pèrdua de coneixement amb moviments tipus convulsius o sense.
Ens agradaria que aquest post t'hagi ajudat a resoldre els teus dubtes per gaudir plenament d'aquella època tan bonica com els primers dies del teu bebè. I que gaudeixis del dia a dia amb el teu nadó a casa. Esperem els vostres comentaris i suggeriments.
Maria Elisa Bé
Resident de pediatria Departament de Salut de la Ribera