L'amenaça del mosquit tigre
Un dels protagonistes de l'estiu sobretot a les zones costaneres de la Comunitat Valenciana i Múrcia és el mosquit tigre . Un habitual en aquestes zones a l'època estival que pot arribar a ser un veritable incordi i fins i tot perillós per a la nostra salut.
Però saps per què el mosquit tigre és tan perillós? Quines malalties ens pot contagiar amb la picada? Quins són els vostres llocs de cria? Quines precaucions has de prendre? Què cal fer si et pica?
Projecte “Mosquit Alert”
Tot això i molt més és el que han après els nostres alumnes d'ESO del Col·legi Maria Auxiliadora d'Algemesí, treballant en el projecte de Mosquito Alert , un programa educatiu que es realitza en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia ( FECYT) i en què participen científics experts.
L'objectiu d'aquest projecte és motivar i incentivar la participació a la ciència ciutadana entre els joves , recollint dades reals als carrers d'Algemesí i enviant-los als científics a través de l'app “Mosquito Alert”.
Però què és la ciència ciutadana? Es tracta de projectes de recerca real on els ciutadans, en aquest cas els alumnes del Col·legi Maria Auxiliadora d'Algemesí, treballen colze a colze amb els científics, aportant dades experimentals a les investigacions científiques alhora que van adquirint nous coneixements i habilitats sobre ciència .
El que has de saber sobre el mosquit tigre
El mosquit tigre destaca per la seva gran mida i color negre amb motes blanques . Les picades amb molt més molestes que altres insectes de la seva espècie.
Destaca per un ésser una espècie amb un vol màxim de 400 metres i les seves picades les concentra a la jornada diürna i especialment als capvespres a prop de zones humides i d'ombra. Si et pica un mosquit tigre serà perquè té un niu relativament a prop.
Com que el mosquit tigre se sol moure a nivell de terra, les picades són habituals en cames i turmells. Picades que van a pitjor amb el pas dels dies.
A la infografia adjunta realitzada pels alumnes d'ESO del Col·legi Maria Auxiliadora d'Algemesí, podeu veure la informació més rellevant.
Infografia realitzada pels alumnes d'ESO del Col·legi Maria Auxiliadora d'Algemesí
Remeis davant una picada de mosquit tigre
- Neteja bé la zona de la picada amb aigua i sabó.
- No et rasquis a la zona afectada.
- Aplica gel durant 10 minuts a la zona de la picada.
- Si la picada va a pitjor visita un metge.
Precaucions a prendre davant del mosquit tigre
- Eliminar els focus de cria : Evita tenir a la zona de descans bols amb aigua acumulada més de cinc dies. Són un punt habitual de cria.
- Evita l'aigua de reg o de pluja que es pot acumular a alguna zona propera a la seva estada exterior. Així com els plats dels testos amb aigua o tolls a la gespa.
- L'ombra : És la zona preferida dels mosquits juntament amb els espais inferiors als tendals. Per combatre el mosquit tigre resulta molt eficaç emprar ventiladors.
- Usa repel·lents naturals o professionals amb base de citronel·la .
- Els animals com les sargantanes, les orenetes o les granotes ajudaran a la seva eliminació. Per ells els mosquits tigre resulten un bon aperitiu.
Labor educativa
La nostra tasca final amb els alumnes del Col·legi Auxiladora d'Algemesí, dins del projecte “Mosquit Alert” ha consistit en la realització d'un vídeo divulgatiu i un pòster científic i diferents infografies sobre la problemàtica dels mosquits tigre per donar a conèixer a la població la seva perillositat, les mesures de prevenció i les accions ciutadanes que podem dur a terme per minimitzar-ne l'impacte.
Pòster científic Alumnes Col·legi Auxiliadora
Aquí pots veure aquí el vídeo divulgatiu realitzat pels nostres alumnes
Es van presentar més de 400 treballs d'alumnes de 30 centres escolars de l'estat espanyol i ens alegra comunicar-vos que els nostres treballs han merescut tres premis.
Des d'aquí us animem a col·laborar i utilitzar l'app “Mosquito Alert” ia col·laborar en aquest projecte
Aspecte de l'app “mosquit alert”
Esther Castell Molinete
Professora de ciències de secundària del col·legi Maria Auxiliadora d'Algemesí