Categories

entrades del blog

L'abc de la salut bucodental infantil

L'abc de la salut bucodental infantil

Vols saber com cuidar la salut bucodental dels teus nens ? Tot i el gran nombre d'anuncis actuals sobre la importància del rentat de les dents, creus què, seguim tenint càries a la Comunitat Valenciana a la població infantil?

A l'últim “Estudi sobre Salut Bucodental Infantil a la Comunitat Valenciana (2018)” es conclou que tant en dentició temporal com permanent, la prevalença de la càries és:

  • Un 40,5% als 6 anys.
  • 32,6% als 12 anys.
  • 45,3% als 15 anys.

En aquest post, et volem parlar de l'ABC de la salut bucodental infantil; és a dir: una alimentació saludable, una bona tècnica de raspallat dental i el tractament amb fluor.

 

Alimentació

En relació amb l' alimentació , els/les pares/mares són una gran influència en els hàbits alimentaris dels/les nens i són ells/es els qui han de decidir la qualitat i quantitat dels aliments subministrats en aquesta etapa.

Juntament amb els pares/mares, trobem el professorat, que exerceix un paper important en la promoció i l'educació per a la salut. (Villaizán & Aguilar, 2012).

Hi ha altres factors relacionats amb els aliments. ( Soto, 2016 ):

  • Consistència i adhesivitat dels aliments que contenen sucre. Com més adherents siguin aquests aliments, més gran serà la seva cariogenicitat. El sucre, sent la sacarosa el més cariogènic, es troba present en algunes fruites i en tots els dolços, llaminadures i caramels.
  • Hora de la ingesta . El consum d'aliments cariogènics (és a dir aquells que produeixen o promouen el desenvolupament de la càries) durant els àpats és menys perillós que si s'ingereixen entre àpats. Probablement, el pitjor moment per ingerir aliments cariogènics sigui abans d'anar a dormir, ja que durant el son els mecanismes d'autoneteja estan disminuïts.
  • La freqüència amb què s'ingereixen els aliments cariogènics. Com més freqüent sigui la ingesta, més gran és el risc de càries.
  • Composició dels aliments . Hi ha ingredients dels aliments que tenen una acció antagònica dels sucres, és a dir, que protegeixen contra la càries, com podria ser el calci o el fosfat. S'ha demostrat en múltiples estudis que el formatge redueix el risc de (Callahuanca Valdez, 2016).

S'ha estudiat per mitjà de programes de salut bucodental a nens/es de 4 a 6 anys, que després de complir l'objectiu d'ensenyar-los aliments beneficiosos per a la salut oral, així com els aliments més cariogènics, els resultats van ser una ampliació del seu coneixement respecte als temes abordats, així com una millora de la salut bucodental. (Més Sarabia, Gómez Meriño, & García-Roco Pérez, 2005).

Aconseguir canvis en els hàbits alimentaris de la població és una tasca molt difícil, però no impossible de realitzar i mantenir.

 

Raspallat dental

Pel que fa al  raspallat dental , aquest s'ha d'iniciar després de l'aparició de la primera dent temporal, mínim dues vegades al dia (amb especial èmfasi en el raspallat nocturn) durant dos minuts. El raspall s'ha de canviar cada tres mesos.

La tècnica de raspallat recomanada pel Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs d'Espanya és la següent (Morata Alba & Morata Alba, 2019):

  • Poseu el dentifrici sobre el raspall.
  • Seguir un ordre: començar amb la part superior, les cares externes de les dents. El raspall es col·locarà de forma horitzontal i perpendicular a la dent, lleugerament inclinat cap a la geniva.
  • Fer moviments de raspallat descendents, sempre des de la geniva cap a la vora de les dents, separar, tornar a dalt, repetir, de geniva a la vora de la dent (no al revés), dent per dent.
  • Després de les cares externes, passar a les cares internes amb la mateixa tècnica.
  • Després passar a les cares triturants, aquestes es raspallen amb moviments horitzontals endavant i enrere.
  • Passar al següent quadrant de l'arcada superior i repetir-ne el procés.
  • Després passar a la part inferior amb la mateixa tècnica.
  • Per a la cara interna dels incisius, tant superiors com inferiors, es fa servir la punta del raspall.
  • Posteriorment és recomanable raspallar la llengua, amb el raspall perpendicular i fent escombrats sempre cap endavant.

Has de tenir en compte que durant els primers 8 anys de vida els infants han de ser supervisats pels seus pares/mares.

 

Tractament amb fluor

Finalment, quant al tractament amb fluor hem de parar atenció tant als dentifricis com als col·lutoris. Les parts per milió (ppm) de fluor mínimes recomanades a la pasta dental són 1000 ppm (com un gra d'arròs) de 0 a 3 anys; entre 1000-1450 ppm (com un pèsol o amplada del capçal del raspall dental) a partir dels 3 anys d'edat ia partir dels 6 anys d'edat 1450 ppm. (Societat Espanyola d'Odontopediatria, 2019).

 

salut bucodental

 

En conclusió, la intervenció parental deu estar centrada a oferir una alimentació saludable, reduint el sucre a la ingesta; supervisar el raspallat dental, de dos minuts de durada, sistemàtic i sense oblidar el raspallat nocturn; i assegurar l'aportació adequada de fluor segons edat a les pastes dentífriques.

 

Irene Alberola Lluch i Carmen Cuenca Armengol

Infermeres Residents en Salut Comunitària EIRS (Departament de Salut València-Doctor Peset )