Categories

entrades del blog

Fas un ús saludable del teu mòbil?

Fas un ús saludable del teu mòbil?

El mòbil ha passat a ser un dels béns més preuats per la població, ja sigui adulta, jove o infantil. Però, creus que, fas un ús saludable del mòbil?, creus què en fas un bon ús o per contra n'abuses?

A poc a poc aquests dispositius ens han anat aportant més comoditats i alhora necessitats. Actualment, deixar-nos el mòbil a casa per oblit pot ser un gran trastorn al dia per a molts.

Això ens hauria de fer pensar quines necessitats cobreix, i si cal cobrir-les d'aquesta manera o no?

El gest d'agafar el mòbil de la butxaca o de la bossa quan estem esperant en algun lloc ja és un hàbit instaurat. Buscar la distracció fàcil, la comunicació constant amb els altres, les darreres novetats de productes… és el que ens satisfà de forma ràpida en aquests moments. On va quedar el llibre de butxaca que amenitzava les esperes al metro i al metge?

I és que a més d'aquest accés senzill, el mòbil també pot provocar dificultats i fins i tot problemes si no sabem fer-ne un bon ús.

Un mal ús del mòbil pot provocar insomni, irritabilitat, problemes de concentració, dependència, a més de dificultat de gaudir d'un altre tipus d'activitats o vinculades a ell.

Sens dubte, el mòbil és molt útil per comunicar-nos i mantenir-nos connectats, però quan es converteix en una obsessió produeix l'efecte oposat: ens desconnecta dels altres.

Comportament repetitiu

Des de fa relativament poc temps, s'estan començant a fer estudis sobre l'abús del mòbil. Un ús excessiu i poc saludable del dispositiu pot portar conseqüències més negatives que la necessitat incontrolada de fer-lo servir.

Pot passar que la persona trobi un gran plaer en un comportament repetitiu vinculat al mòbil, ja sigui revisant constantment les xarxes socials, enviant missatges, fent trucades o jugant.

Podries estar 3 hores seguides sense mirar el teu mòbil?

Alhora aquest comportament pot portar a una por irracional a sortir de casa sense el mòbil o no portar-lo amb nosaltres.

En molts casos, juntament amb l'addicció, la persona pot desenvolupar una por irracional de sortir de casa sense el mòbil o no portar-la amb nosaltres amb les conseqüències que això implica.

Podries estar 3 hores seguides sense mirar el teu mòbil? Si la resposta és no, dedica uns minuts a pensar-hi, i si la resposta és no ho sé, prova-ho.

Consells per a un ús saludable del mòbil

A continuació, us donem uns consells senzills per a l'ús saludable del mòbil que us poden ajudar a prevenir problemes vinculats a ell.

  • Desactiva les notificacions de les aplicacions que no consideres urgents . D'aquesta manera, disminuiràs la dispersió mental i augmentaràs la concentració en altres activitats.
  • Dedica moments concrets per mirar les aplicacions que consideres necessàries. Aquests moments han de ser elegits per tu.
  • Intenta no combatre l'avorriment sempre amb el mòbil ; aquest hàbit disminuirà la creativitat a buscar un altre tipus d'activitats que et podrien aportar aspectes importants i necessaris per a la vida.
  • No utilitzis el mòbil al llit . Està estudiat que la llum que el mòbil desprèn pot provocar dificultats per a un somni reparador, a més que facilita adormir-te més tard.
  • Intenta no portar el mòbil sempre a la mà . Guarda-ho en una bossa o butxaca, d'aquesta manera disminuiràs la temptació d'estar mirant-la constantment.
  • Reserva moments exclusius per mirar-lo i intenta no utilitzar-lo mentre fas altres activitats com menjar, veure la televisió, escoltar en una reunió,….
  • Marca't les teves pròpies normes . Dediqueu un temps a pensar quina utilitat voleu donar al dispositiu, quins moments voleu estar lliure de l'ús del telèfon. No us deixeu portar per l'impuls o la inèrcia. Pensa bé què cal i què no.
  • Passa estones sense mirar-ho i intenta gaudir plenament del que estàs fent sense la interferència del telèfon.
  • Redueix el nombre d'apps de xarxes socials . Aquestes apps són les que exigeixen més temps de dedicació i per tant interfereixen més a la vida diària.
  • No et conformis amb el watsap, Instagram ,… utilitza el mòbil per mantenir converses agradables amb els més propers. La lletra no supleix la veu…..

Esperem que aquest post us hagi resultat útil. Seguirem aprofundint sobre aquesta qüestió de l'ús o abús del mòbil

 

Mónica Portillo

Psicòloga Clínica del Departament de Salut de la Ribera