Els primers dies de lactància
Encara que avui dia les mares teniu al vostre abast molta informació sobre la lactància materna, és habitual que sorgeixin els dubtes, sobretot els primers dies tant els primers dies com més endavant.
La lactància materna és la forma més natural d'alimentar els nadons i és molt important iniciar-la en les primeres hores perquè estableixis un bon vincle amb el teu bebè.
I és que els primers dies de lactància són molt importants però una mica diferents de la resta . De vegades sorgeix ansietat, dubtes… Saber què està passant i com actuar t'aportarà tranquil·litat i facilitarà l'adaptació a la nova situació, a més de tenir eines per detectar a temps si alguna cosa no va bé.
En aquest post, et resumiré el que passa en els primers 1-3 dies de vida perquè sàpigues millor com has d'actuar.
Només néixer
El teu nounat té l'instint i els reflexos necessaris per iniciar la succió del mugró quan neix : és qui sap el que cal fer. Si no hi ha cap complicació, heu de procurar que estigui en contacte amb tu com més aviat millor, per iniciar la lactància, si es pot, en les primeres dues hores de vida.
Simultàniament, a la mare s'inicia després del part un canvi hormonal que, coordinat amb la succió i el contacte del nadó, posa en marxa la lactància.
Ja tinc llet?
La mama al principi produeix calostre . És diferent de la llet, de color groc i la seva composició és única. Conté tot allò que necessita el nadó aquests primers dies: l'alimenta, li proporciona defenses i forma una flora intestinal beneficiosa per a la resta de la vida. Aquí podeu conèixer millor les seves propietats.
És important que sàpigues que el calostre es produeix en petites quantitats , per la qual cosa no notaràs canvis al pit. És així perquè l'estómac d'un nounat té una mida el primer dia com una cirera, ia més es facilita que aprengui a succionar, respirar i empassar-se alhora sense grans problemes.
Quan i quan ha de mamar?
El calostre es produeix de manera contínua per satisfer les necessitats del nadó, que van augmentant ràpidament. El nounat aconsegueix la quantitat que necessita mamant cada vegada més sovint i millor.
El nounat aconsegueix la quantitat que necessita mamant cada vegada més sovint i millor.
S'estima que un nounat el primer dia pren de mitjana 18ml i el segon ja 75ml. A més, la succió repetida del pit durant aquests primers 2 o 3 dies facilita passar a la següent fase, que és la producció o pujada de llet.
Què ha de fer la mare?
Sabent ja el que necessita el teu nadó, és més fàcil entendre què has de fer per facilitar-li les coses i perquè:
- Atendre els senyals precoços de gana (vegeu el gràfic adjunt): no cal esperar que el nadó plori per posar-lo al pit, perquè li costarà més agafar-se, mamarà menys vegades i posa molt nerviosos a tothom.
- Procurar preses molt freqüents . Més de 8-10 preses al dia: és convenient despertar el nounat si no detectem senyals de gana en 2-3 hores aquests primers dies, fins i tot a la nit. És normal, que després de les primeres dues hores de vida, en què sol estar molt actiu, passi unes hores més adormit. Per despertar-ho, destapa'l, treu-li roba i mou-li suaument les cames d'una banda a l'altra, o canvia-li el bolquer.
- Mantenir i promoure les preses nocturnes : són molt importants aquests dies, ja que la prolactina, l'hormona que produeix la pujada de la llet, se segrega millor a la nit.
- Descansar quan descansi el nounat : el somni de la mare canvia després del part, és més profund i reparador, per la qual cosa proporciona descans, encara que sigui dormint poc temps ia estones. Per garantir-ho, és recomanable que deixeu les visites socials per més endavant.
- Assegurar que l'enganxament al pit és correcte : si et produeix dolor, cal revisar-ho. Al principi poden resultar incòmodes algunes posicions més conegudes, però n'hi ha d'altres més apropiades per als primers dies: segur que alguna te'n va millor.
- Comprovar que extreu el calostre : observar que obre bé la boca i que la mou com si estigués mastegant, i que se'l veu empassar.
- De vegades es queden adormits agafats al pit, perquè els resulta molt confortable . Prova a estrènyer-te suaument el pit a les zones més allunyades del mugró per facilitar la sortida del calostre i així optimitzar la presa.
- No utilitzis el xumet aquests dies: no només despista el nadó, la succió és diferent de la que acaba d'aprendre i encara està perfeccionant al pit. També l'entreté en comptes d'estar mamant.
Com saps que tot va bé?
El personal sanitari anirà supervisant cada dia la pèrdua de pes perquè estigui dins del normal), els pipis i les caques, la temperatura, l'estat del nounat, la icterícia, i la freqüència i eficàcia de les preses. Tots els nadons perden pes al principi i no és l'únic que cal mirar!
Si tens dubtes, PREGUNTA! Com més aviat es detectin els petits problemes, més fàcil és la solució.
Per acabar, “desterrarem” algunes idees errònies que poden semblar veritables perquè estan molt esteses , però que afegeixen una preocupació innecessària:
- No han d'“aguantar les tres hores” entre preses, i encara menys limitar-los la presa a 10 minuts.
- No s'han de deixar plorar al bressol perquè s'hi acostumin.
- No canvien el dia a la nit : saben perfectament que és de nit i per això demanen més, perquè les preses de la nit són més necessàries i productives.
- “Exprimir” el mugró i que no surti res no vol dir que no tinguis calostre , sinó que no s'ha pogut extreure de la mama. El nadó ho fa molt millor!
- No passen gana perquè demanin i mamin contínuament … passen gana si no se'ls posa al pit cada vegada que ho necessiten o no succionen correctament.
I aquestes són les claus per a la lactància materna els primers dies de vida. Recorda que és important que tinguis les coses clares els primers dies perquè pot repercutir que la resta de la lactància sigui plaent i reeixida.
T'ha resultat útil el post? T'espero en comentaris.
Cristina Martínez Porcar
Consultora internacional a Lactància Materna (IBCLC). Pediatre de l'Hospital Universitari de la Ribera