El meu fill té tos. Què faig?
Estem en ple hivern, estació on la tos infantil és un so molt habitual a les llars. Quan el que tus és el teu nadó o el teu petit pot ser que et sentis més intranquil·la/o. Tot i això, és important que recordis que la tos infantil no sol correspondre's amb una malaltia greu.
Es tracta d'un mecanisme de defensa del nostre organisme i sol estar desencadenada per irritació o inflamació de la via aèria, encara que també per la presència d'un cos estrany.
La tos infantil és un motiu freqüent de consulta a Pediatria, tant en atenció primària com a urgències hospitalàries. Pot ser molesta, duradora i afectar la vida diària dels infants i de les famílies. I encara que molt poques vegades, indica un problema de salut greu, convé que tinguis clar alguns conceptes.
Tipus de tos
És important que sàpigues identificar els diferents tipus de tos, sobretot per saber quan anar al pediatre. Alguns dels més importants són:
- Tos seca: no acompanyada de secrecions (mucositat). Pot tenir diferents orígens: símptoma d'inici d'un refredat comú, símptoma de broncoespasme agut (normalment s'acompanyarà de sorolls respiratoris tipus xiulets i/o dificultat respiratòria) o símptoma d'aspiració d'un cos estrany (joguina petita, fruita seca…), sobre tot si apareix de manera brusca i és persistent.
- Tos productiva : s'acompanya de secrecions (mucositat), i serveix com a mecanisme d'expulsió de les mateixes. Sol ser de curta durada (menys de 3 setmanes) i aparèixer com a símptoma dels refredats comuns. Sense complicacions.
- Tos gossa : típica de les laringitis agudes, quan la infecció vírica afecta la laringe. Sol acompanyar-se de veu ronca o afonia i, de vegades, d'un so característic amb la inspiració, l'anomenat estridor .
No es pot fer res? Tot depèn de lorigen de la tos.
Si es tracta d'una tos per broncoespasme o bronquitis aguda, es tractarà amb els fàrmacs adequats per fer-ho.
Tot i això, si l'origen de la tos és una infecció vírica que està provocant un refredat comú…la cosa canvia. Els antitussígens i altres medicaments emprats per “tractar” la tos no han demostrat ser eficaços, ia més, no estan exempts d'efectes adversos.
Com a norma general, no se sol pautar medicació amb l'objectiu de tallar la tos
A més, recordem que la tos és un mecanisme de defensa de lorganisme. Per això, i com a norma general, no se sol pautar medicació amb l'objectiu de tallar la tos. El que cal tractar és la causa quan és possible.
Això sí, hi ha una sèrie de mesures innòcues que poden ajudar a millorar aquest símptoma: mantenir el nen correctament hidratat, afavorir la humitat ambiental (per evitar un ambient massa sec) i evitar que siguin fumadors passius.
Per a la tos nocturna, podeu anar bé que dorm una mica incorporat (aixecar una mica la capçalera del llit o posar-lo semiassegut).
Ja t'ha quedat clar que la majoria de vegades la tos no és preocupant. Aleshores…
Quan consultem el pediatre?
Abans de res, SENTIT COMÚ. Des d'aquesta premissa, és recomanable que com a mare o pare tangues clar quan acudir al pediatre.
- Si sospiteu d'aspiració de cos estrany.
- Si s'acompanya de dificultat per respirar (el nen respira més de pressa del que és habitual, el trobes fatigat, se li marquen les costelles o l'estern quan respira).
- Si us acompanyeu d' afectació important de l'estat general del nen (decaïment, rebuig de la ingesta).
- Si apareix un canvi de coloració a color blavós de cara, llavis o llengua amb la tos.
- Si escolteu un estridor ( so anormal i cridaner ) inspiratori (en agafar aire), especialment si va acompanyat de fatiga.
- Si escolteu xiulets quan el nen espira (en expulsar aire) i no coneix pautes de maneig de l'asma a casa.
- Si apareix en nens molt petits, sobretot els mesos de novembre a març.
- Si la tos dura més de 3 setmanes i interfereix amb les activitats habituals del nen. És a dir, quan es converteix en tos persistent.
Espero que s'hagi complert l'objectiu d'aquest article que no és cap altre que coneguis una informació si el teu petit té febre. Si continueu tenint dubtes, podeu enviar-nos els vostres comentaris.
Irene Hernández León
Resident de Pediatria de l'Hospital Universitari de la Ribera