El clima i la teva salut
En les darreres setmanes estem assistint atònits a canvis bruscos del clima; tempestes i dies plujosos amb dies assolellats i altes temperatures. Fenòmens propis de la primavera en què estem però certament agreujats, segons la comunitat científica, pel canvi climàtic i l'escalfament global.
Unes condicions que afecten directament la nostra salut i que en el futur ho podrien fer més si ens fixem en les previsions del canvi climàtic.
Hem pensat que et vindria bé que et recordéssim en aquesta secció “Medi Ambient Saludable” del bloc, alguns consells de salut per afrontar millor aquesta situació.
Problemes de salut com l'al·lèrgia i els refredats són freqüents en aquest període, però no en són els únics. Les condicions ambientals de la primavera també poden afectar la pell i fins i tot l'estat d'ànim.
Astènia primaveral
L'astènia primaveral suposa una dificultat d'adaptació als canvis meteorològics i ambientals com l'increment molt important de les hores de llum, calor i altres factors.
Símptomes:
- Cansament intens
- Dolors musculars
- Tristesa
- Falta de gana
- Pèrdua de pes
- Canvis al ritme intestinal
Segons els experts, l'astènia sol anar remetent a poc a poc
Consells:
Realitzar exercici regularment, fer activitats a l'aire lliure i dedicar temps a la relaxació, poden actuar com a mesura preventiva.
Refredats
La gran amplitud tèrmica durant la nit i els canvis bruscos de temperatura poden facilitar refredats o constipats. A la primavera, l'atmosfera realitza una transició de l'hivern a l'estiu, per això Espanya es veu constantment afectada per masses d'aire molt diferents fredes/càlides amb canvis bruscos.
De la mateixa manera, fenòmens com les tempestes, que provoquen canvis en 3 variables diferents com la baixada sobtada de temperatura, laugment brusc de la humitat relativa i el descens de la pressió atmosfèrica pot provocar que el nostre cos pugui ressentir-se davant un canvi sobtat de les condicions.
Els consells per prevenir el refredat passen per seguir un estil de vida saludable que afavoreixi el sistema immunitari:
- Millorar la qualitat del somni
- Fer exercici freqüentment
- Reduir els nivells d'estrès
- Exposar-se a la llum solar per afavorir la síntesi de vitamina D
- Dieta rica en vitamina C i zinc
Al·lèrgia
La primavera comporta diminutes partícules de pol·len que generen símptomes en aproximadament 8 milions d' al·lèrgics a Espanya, segons dades de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC).
En els moments previs a les tempestes primaverals, les condicions meteorològiques, de baixes pressions i vent, afavoreixen un moviment més gran dels pòl·lens en l'ambient, cosa que augmenta els índexs pol·línics, de manera que l'al·lèrgia pot ser més intensa.
Símptomes:
- conjuntivitis
- rinitis
- sinusitis
- asma
Consells:
A més a més de seguir el tractament prescrit pel metge, és aconsellable purificar l'aire de la llar i mantenir les finestres tancades, sobretot, de cinc a deu del matí i de set a deu de la nit, que és quan el pol·len està més actiu .
Problemes a la pell
Amb l'arribada del bon temps, els fongs i els bacteris amplien el focus d'actuació. A més, l'increment de l'exposició solar i la sequedat que arrossega l'epidermis pels mesos de fred fa que es requereixin mesures especials per tenir cura de la pell.
Símptomes
- Al·lèrgies
- Sequedat
Consells
- Ús protector solar
- Utilitzar roba de teixits naturals com el cotó
- Assecar-se bé després de la dutxa
Infeccions gastrointestinals
Les diarrees i la salmonel·losi són altres de les afeccions d'origen bacterià que proliferen a l'equinocci primaveral. Això és degut, principalment, a l'augment de les temperatures i de la humitat que contribueixen a la propagació de bacteris en aliments mal conservats
Consells
Presta especial atenció a l'estat dels aliments que s'ingereixen i escull aquells que ajudin a depurar l'organisme
Esperem que us hagin estat útils aquests consells i que hagi quedat clar la incidència de les condicions meteorològiques i climàtiques de la primavera i per afegit del canvi climàtic en la nostra salut.
Sobre les conseqüències del deteriorament ambiental i el canvi climàtic a la nostra salut ja parlem en profunditat en un recent post a Viure Amb Salut. Un tema sobre el qual tornarem des d'altres perspectives. Envia'ns els teus comentaris a les nostres xarxes socials