Categories

entrades del blog

El canvi climàtic i les onades de calor

El canvi climàtic i les onades de calor

En les últimes setmanes, estem assistint a una conjuntura en què la calor extrema està provocant problemes de salut i fins i tot morts i nombrosos incendis forestals a Espanya i Europa Occidental . La pregunta que ens estem fent tots és: quina influència té el canvi climàtic a les onades de calor?

Segons experts científics, meteoròlegs i fins i tot l'Organització Mundial de la Salut, l'escalfament global empitjora les onades de calor i s'espera que el cost en la salut humana augmenti a mesura que l'escalfament global continuï.

Onades de calor més llargues i duradores

Les onades de calor són períodes de clima inusualment calorós, que solen durar 2 dies o més, fora de les mitjanes històriques d'una àrea determinada. Les onades de calor han passat en el passat, però el canvi climàtic està fent que les onades de calor siguin més llargues, més extremes i més freqüents .

Els experts saben això en observar la freqüència amb què s'estableixen nous rècords diaris de temperatures altes i baixes. Les temperatures diàries es mesuren a centenars d'estacions meteorològiques a tot el món. A diferents països, els registres màxims i mínims a les estacions meteorològiques es van establir aproximadament al mateix ritme a la dècada de 1950, però, des de finals de la dècada de 1960, el nombre de temperatures màximes diàries rècord mesurades cada any ha anat creixent a un ritme més ràpid que el registre de les temperatures diàries baixes.

Aquest patró va ser evident el gener del 2019, quan es van establir 17 temperatures rècord de fred a tot el món i 269 temperatures rècord de calor.

Hem llançat tant diòxid de carboni a l'atmosfera que la tendència negativa continuarà les properes dècades

Les previsions no són gaire optimistes. Segons Petteri Taalas, secretari general de l' Organització Meteorològica Mundial  (OMM) : “En el futur, aquest tipus d'onades de calor seran normals i veurem extrems encara més forts. Hem llançat tant diòxid de carboni a l'atmosfera que la tendència negativa continuarà les properes dècades i de moment no hem estat capaços de reduir-les”.

Efectes sobre la salut

Sobre com ens afecta medicament als éssers humans, la doctora María Neira, de l'Organització Mundial de la Salut, ha assegurat que “ les onades de calor suposen un desafiament ja que quan la temperatura arriba a 41 graus és excepcional i el cos té de lluitar per mantenir estable la temperatura interna ”

Davant la situació, l'OMS/Europa ha instat els països a prendre mesures per evitar els efectes negatius sobre la salut. I és que cada any, les altes temperatures afecten la salut de moltes persones, especialment de la gent gran, els nadons, les persones que treballen a l'aire lliure i els malalts crònics. La calor pot desencadenar esgotament o insolació i agreujar les afeccions existents, com ara malalties cardiovasculars, respiratòries i renals, així com problemes de salut mental.

Fins i tot les conseqüències poden ser letals. Només a Espanya l'onada de calor ja ha provocat aquest any més de 1000 morts.

Què podem fer?

Molts problemes de salut i morts relacionats amb les onades de calor es poden prevenir. Per exemple, aprendre't els senyals d'advertiment de les malalties relacionades amb la calor, beure més aigua quan fa calor i mantenir frescos amb roba lleugera, dutxes i aire condicionat (a les temperatures recomanades), si està disponible.

Les ciutats també poden prendre mesures per reduir els impactes de les onades de calor i protegir les poblacions vulnerables. Per exemple, les ciutats poden oferir centres comunitaris de refredament, advertir el públic quan s'acosta una onada de calor i millorar la infraestructura per evitar talls d'energia i garantir l'accés a l'aigua.

L'efecte de l'illa de calor urbana es pot reduir utilitzant paviments freds, augmentant la cobertura d'arbres i vegetació i fent canvis als sostres dels edificis perquè no absorbeixin la calor.

També pots fer que la teva llar sigui més eficient energèticament, de manera que es necessiti menys energia per a la calefacció i la refrigeració.

A llarg termini, hi ha mesures que pots prendre per reduir l'escalfament global i els seus impactes a la societat, inclosa la intensificació de les onades de calor, que comencen per reduir les emissions a l'atmosfera .

Unitat de Medi Ambient del Departament de Salut de la Ribera