Dia Mundial de la Sida:#ViveEnPositivo
Avui, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial del VIH/Sida, una malaltia que afecta encara milers de persones al món, encara que encara hi ha molt desconeixement sobre ella.
Des del pic aconseguit el 1996, les noves infeccions a nivell mundial pel VIH s'han reduït en un 54%. Els avenços en els tractaments i l'atenció sanitària han millorat l'esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH i han convertit la infecció en una malaltia d'evolució crònica.
No obstant això, després de quatre dècades de respostes al VIH, les desigualtats persisteixen en els serveis més bàsics, com l'accés a les proves de detecció, el tractament i els preservatius, i encara són més grans en el cas de les noves tecnologies.
Com apunta el Ministeri de Sanitat se segueix detectant cap a les persones amb VIH “un tracte discriminatori en àmbits com el sanitari, el laboral i l'accés a les prestacions i assegurances”.
Les darreres dades del VIH
En el Dia Mundial de la SIDA, cal fer balanç de dades per a la Comunitat Valenciana en el darrer any natural, 2021.
- La taxa global de nous diagnòstics de VIH a la Comunitat Valenciana per al 2021 va ser de 8,6 per 100.000 habitants , superior a la registrada el 2020 (8,6 davant de 6,3 per 100.000 habitants)
- Els nous diagnòstics del VIH sumen un total de 480 en casos.
- El 86,5% dels casos autòctons són homes
- La mitjana de ledat en tots els casos és de 37 anys.
- El 82,6% dels nous diagnòstics de l'any 2021 tenen l'origen en la transmissió sexual ; les relacions sexuals no protegides són la manera de transmissió més freqüent.
Campanya del Ministeri de Sanitat
En aquest context, el Ministeri de Sanitat inicia la seva campanya anual sota el Lema “#ViveEnPositivo” , amb l'objectiu de promoure entre la població general actituds de respecte per les persones amb infecció pel VIH.
Com diu l'eslògan de la campanya “Ningú hauria de veure limitats els seus drets i oportunitats pel tenir el VIH”.
I és que l'estigma i la discriminació envers les persones amb el VIH constitueixen una vulneració de drets i persisteix com a barrera per accedir a serveis de prevenció, diagnòstic i tractament, i empitjora la qualitat de vida i la salut de les persones afectades.
Per a més informació. Tríptic Informatiu Conselleria de Sanitat
Altres Infeccions de Transmissió Sexual
Aquestes infeccions són molt àmplies i algunes són més greus que d'altres. Tot i que el VIH és el més conegut, n'hi ha algunes que afecten un gran nombre de persones.
Les més greus són : infecció per gonococ, Hepatitis B, Herpes genital, Infecció pel VIH/SIDA, Infeccions per algun tipus del virus del papil·loma humà (VPH), infecció genital per clamídies, Sífilis, etc.
Altres menys greus però que són habituals: berrugues genitals, Pediculosi púbica (ladilles), sarna, etc.
Es transmeten de persona a persona durant les relacions sexuals. Afecten òrgans genitals però també a la boca a l'anus. Encara que algunes envaeixen el sistema sanguini i limfàtic afectant diferents òrgans.
Moltes d'aquestes infeccions passen desapercebudes. Però si no es detecten i es tracten a l'inici de la infecció, poden desencadenar complicacions i deixar seqüeles com l'esterilitat i la cirrosi. En canvi, si es detecten a temps sovint tenen un diagnòstic i un tractament fàcils.
La PREVENCIÓ és la millor manera d'evitar-les
- Usar barreres protectores en les relacions sexuals Els preservatius (masculí i femení) han demostrat la seva eficàcia, però cal que s'utilitzin correctament.
- Evitar tenir relacions sexuals sota els efectes de l'alcohol o les drogues , ja que disminueixen la percepció de risc i això pot portar a no fer servir el preservatiu oa compartir el material injectable. Pràctica coneguda com el Chemsex .
- No compartir mai xeringues ni agulles per injectar-se droga, hormones o altres substàncies.
- Usar estris d'un sol ús o esterilitzats per perforar la pell (tatuatges o pírcings)
- El risc d'adquirir la gonocòccia i la sífilis amb el sexe oral sense protecció no és menyspreable. Cal fer servir el preservatiu o, segons la pràctica sexual, la barrera bucal de làtex.
- Lintercanvi de joguines sexuals pot ser un mitjà de transmissió dinfeccions.
- La píndola anticonceptiva, el diafragma, els espermicides locals (esprais, gels, òvuls), el coit interromput (“sortir” abans de l'ejaculació) i altres mètodes anticonceptius no protegeixen ni del VIH ni de les altres infeccions de transmissió sexual.
- La vacunació pot evitar les hepatitis A i B.
- La vacuna del virus del papil·loma humà és eficaç per a alguns tipus del virus i actualment es recomana a les noies i els nois abans de l'edat d'inici de les relacions sexuals. Informa't sobre aquestes vacunes al vostre centre de salut.
Si teniu dubtes, si penseu que podeu estar infectat o infectat, o que la vostra manera d'actuar us posa en risc d'infectar-vos, no dubteu a preguntar als professionals sanitaris.
També us podeu adreçar a les Unitats de Salut Sexual i Reproductiva del vostre centre de salut de la xarxa pública sanitària.
Informació i prevenció de la SIDA de la Comunitat Valenciana: 900 702 020
Unitat de Promoció de la Salut.
Centre de Salut Pública d'Alzira