Coses que has de saber sobre el càncer de mama
Segur que has llegit moltes coses sobre el càncer de mama. És el càncer més freqüent a la dona i, especialment, cada 19 d'octubre, Dia Mundial, ens bombardegen amb dades, consells i iniciatives de sensibilització. En aquest post no et saturarem amb dades, només volem recordar-te alguns consells que hauries d'interioritzar per a una detecció precoç, bàsica per abordar la malaltia amb resultats positius.
I és que la supervivència mitjana relativa del càncer de mama després de 5 anys és del 89,2% de forma global. ¡Una gran notícia!, encara que influeix molt l'estadi en què es diagnostica. A l'estadi 1 la supervivència arriba al 98%. A l'estadi 4 la supervivència baixa al 24%.
Per això, com més aviat es realitza el diagnòstic més possibilitats hauràs d'eradicar la malaltia .
Símptomes càncer de mama
Molts càncers es diagnostiquen molt aviat a causa dels Programes de Cribratge Poblacionals amb la realització de mamografies però en altres casos el diagnòstic es realitza quan la pacient nota alguna molèstia o canvi a causa del tumor.
Per això, és bo que coneguis aquests símptomes freqüents :
- Canvi de la mida de les mames
- Irregularitats al contorn
- Menor mobilitat de les mames en aixecar els braços
- Alteració a la pell de la mama
- Canvis al mugró com a enfonsament o secrecions anormals
- Nòduls a l'aixella
Altres símptomes poden ser:
- Cansament
- Dolor ossi localitzat
- Dolor a la mama a la palpació
Si presenteu qualsevol d'aquests símptomes heu de consultar de manera immediata amb el vostre metge o ginecòleg perquè us faci una exploració completa i descartar la presència d'un càncer de mama.
Programa de Cribratge Càncer de mama
També volem recordar-te que el Programa de Cribratge de Càncer de Mama a la Comunitat Valenciana cita dones d'entre 45 i 69 anys per fer-los un estudi mamogràfic cada 2 anys.
Aquest programa compta amb 24 unitats de Prevenció i 29 equips de treball per tota la comunitat i fins ara ja ha detectat 18.600 càncers, la majoria en estadis precoços.
Autoexploració mamària
Una manera molt senzilla de detectar algun símptoma és l'AUTOEXPLORACIÓ
És un examen visual i mitjançant palpació que ajuda a vigilar l'aparició de bonys a les mames i aixelles i observar si apareixen altres canvis a la pell, l'arèola o el mugró.
A la següent infografia pots veure els passos/indicacions a seguir:
Es tracta d'una tècnica complementària, que no substitueix l'exploració feta per un metge
És molt important fer-ho periòdicament a qualsevol edat. La majoria dels canvis que es poden observar a la mama no són causats per un càncer, però s'ha d'acudir a un metge perquè els valori.
Si notes alguna de les alteracions següents , informa al teu metge:
- Formació de clotets, arrugues o bonys a la pell
- Canvi de posició d'un mugró o mugró invertit (està ficat cap endins en lloc de sobresortir)
- Envermelliment, dolor, granellada o inflamació
Esperem que aquests consells us hagin estat útils i si ja els coneixies que t'hagin servit de recordatori. En altres posts abordarem altres aspectes del càncer de mama que puguin ser del teu interès.
María José Gómez Sánchez
Matrona del Centre de Salut de Sueca