Categories

entrades del blog

Coneixes tots els mètodes anticonceptius?

Coneixes tots els mètodes anticonceptius?

Vols conèixer quants mètodes anticonceptius hi ha i com funcionen? Continua llegint per conèixer-ne més. I és que l'ús adequat de mètodes anticonceptius és indispensable per evitar embarassos no desitjats i infeccions de transmissió sexual.

Un embaràs en un moment en què no vulguis tenir fills suposa una situació complicada a nivell psicològic i emocional que pots evitar. Usar mètodes anticonceptius correctament us permetrà viure de manera segura la vostra sexualitat.

Hi ha una gran varietat de mètodes anticonceptius disponibles . Juntament amb la teva parella, has de triar el que s'adapta més a les teves preferències, sempre que no hi hagi alguna contraindicació o alguna recomanació per part del metge.

I és que abans de prendre alguna decisió sobre els anticonceptius, és bo que coneguis tots els tipus d'anticonceptius i després que consultis amb un professional perquè t'assessori respecte a quin mètode és el més convenient segons el teu estat de salut, conèixer els avantatges de cadascun i els possibles efectes secundaris que podries presentar.

Continua llegint i t'explico alguns dels mètodes que pots utilitzar i com fer-los servir.

Preservatiu

Funda de làtex que s'ha de col·locar sobre el penis en erecció i abans de la penetració perquè sigui eficaç. El preservatiu és l' ÚNIC mètode que, a més d'evitar embarassos no desitjats, us protegirà d'infeccions de transmissió sexual, per això és el mètode que recomanem triar quan no tenim una parella estable.

Mètodes hormonals

Funcionen impedint l'ovulació. Tens de diferents tipus:

  • Píndola combinada: Pastilles compostes per dues hormones (estrògens i gestàgens). Has de prendre-la cada dia a la mateixa hora durant 28 o 21 dies. A partir dels 21 dies tindreu la regla.
  • Mini píndola: Pastilles compostes només per una hormona (gestàgens). Es pren cada dia a la mateixa hora sense parar.
  • Anell vaginal: Composta per dues hormones (estrògens i gestàgens). És un cèrcol que s'introdueix a la vagina durant tres setmanes i la quarta setmana es retira. Durant la setmana de descans tindreu la regla.
  • Pegat: Composta per dues hormones (estrògens i gestàgens). És un pegat que s'enganxa sobre la pell. Se'n col·loca un de nou cada setmana durant tres setmanes i la quarta setmana has de descansar. Durant la setmana de descans tindreu la regla.
  • Injecció cada tres mesos: Composta només per una hormona (gestàgens). És una injecció que es posa cada tres mesos.
  • Implant: Composta només per una hormona (gestàgens). És una vareta que es col·loca a la part interna del braç durant 3-5 anys.
  • Compost només per una hormona (gestàgens). És un objecte petit en forma de T que s'introdueix a l'úter i dificulta que els espermatozoides avancin i produeixin la fecundació. Duren 3-5 anys.

Diu de coure

És igual que el DIU hormonal, però en aquest cas està compost de coure en lloc d'hormones. Allibereu una quantitat petita de coure per evitar que els espermatozoides fecundin l'òvul. Pot durar fins a 10 anys.

Mètodes definitius

Són mètodes irreversibles i en cap cas no afecta el nostre desig sexual ni produeix impotència.

  • Lligadura de trompes : En la dona, es tallen les trompes impedint que els espermatozoides arribin a l'òvul. Pot ser necessari utilitzar anestèsia general.
  • Vasectomia En l'home es tallen els conductes deferents impedint el pas d'espermatozoides. Es fa servir anestèsia local.

Com veureu, hi ha una gran varietat de mètodes anticonceptius: la vostra elecció dependrà de l'assessorament d'un professional segons les vostres necessitats i historial clínic.

Si vols utilitzar algun mètode que no sigui preservatiu, has d'acudir al teu Centre de Salut Sexual i Reproductiva perquè t'assessorin i facin el control del mètode escollit.

 

NO HO DUBTES, ASSEGURA'T I TRIA EL TEU PROPI MÈTODE!

 

Maria José Romero Martín

Matrona al Centre Salut d'Almussafes i Catadau