Categories

entrades del blog

Com cuidar el teu benestar emocional en temps de COVID

Com cuidar el teu benestar emocional en temps de COVID

Ja fa més d'un any que suportem el COVID i les seves conseqüències en la salut i en tots els aspectes de la nostra vida. I encara que sembla que comencem a veure la llum amb la vacunació massiva, continuen sent temps d'incertesa. Per això ara és més important que mai que tinguis cura del teu benestar emocional . T'ajudarà a sentir-te millor ia tenir cura del teu entorn.

Però, què és això de benestar emocional ? És un estat global on ens sentim bé, tranquils en general i amb la sensació d'equilibri emocional. Aquest estat ens permet tenir la seguretat que podem enfrontar el dia a dia de forma equilibrada i amb capacitat per fer front als moments difícils de la millor manera possible.

No sempre és senzill aconseguir aquest estat tan desitjat en què et sents amb calma, assossegat, feliç i satisfet amb la vida que portes.

Conseqüències de no tenir cura del teu benestar emocional

El benestar emocional influeix en el teu estat físic, vida social, laboral i familiar , i és per això que li has de prestar atenció, atendre'l i potenciar-lo.

No tenir cura del teu benestar emocional pot tenir conseqüències emocionals com ansietat, estrès, irritabilitat, insomni o desànim entre d'altres. També pot provocar alteracions físiques com taquicàrdia, marejos, sensació de manca d'aire o mal d'estómac.

No tenir cura del teu benestar emocional pot tenir conseqüències emocionals com ansietat, estrès, irritabilitat, insomni o desànim entre d'altres.

És important detectar quines conductes augmenten el teu benestar i quines la disminueixen per potenciar el primer. Per això, has d'estar atent a tu mateix, pensar com et sents i com vols estar, què t'agrada fer i et satisfà, com t'has de cuidar.

Hi ha diferents maneres de fomentar el teu benestar emocional i cadascú ha d'anar escollint les que considera més útils per a ell.

Consells per cuidar el teu benestar emocional

  • Intenta ser conscient de les emocions que sents . Connectar-hi ajuda a tenir-les en compte en primer lloc i detectar el que les provoca tot seguit. D'aquesta manera tens la possibilitat de fer-ne una bona gestió. Les emocions no detectades i per tant no ateses poden produir símptomes no desitjats.
  • Darrere de cada emoció hi ha una situació i un pensament respecte a ella . Analitza'l i reavalua la seva veracitat. Si aconsegueixes canviar-ho per un pensament una mica més neutre, disminuirà el mal estar emocional.
  • Augmenta les situacions que et produeixen benestar . T'ajudarà a enfrontar millor les que et produeixen sentiments negatius.
  • En la mesura que puguis, expressa el que sents, el que desitges i el que necessites .
  • Accepta les limitacions i centra't en les potencialitats.
  • Confia en les teves capacitats.  Sempre hi són.

Escull un o dos consells i intenta posar-ho en pràctica. Si et serveix, afegeix-ne un altre més i continua.

Al “dia a dia”, et recomanem algunes pautes bàsiques que ajudaran a millorar el teu benestar emocional:

  • Crea la teva pròpia rutina diària amb diferents tipus d'activitats i busca equilibri entre elles . Combina les responsabilitats com la feina o la cura de la casa amb exercici físic, autocura i temps per a l'oci.
  • Mantingues una alimentació sana i equilibrada .
  • Descansa i dorm prou.
  • Intenta mantenir una actitud positiva i dedicar un temps cada dia a relaxar-te , ja sigui a través de la meditació o d'activitats que et facin sentir bé, com ara veure una sèrie o una pel·lícula, llegir o escoltar música.
  • Demana ajuda professional si la necessites. Si veus que no pots processar per tu mateix les teves emocions o sentiments, posa't en contacte amb un professional de la salut.

Dediquem molt de temps mirant i cuidant allò extern, és el moment de mirar dins teu i cuidar el teu benestar emocional.

Esperem els teus comentaris. Comparteix amb nosaltres aquelles activitats o actituds que et produeixen benestar emocional. I recorda que la salut emocional ha de cuidar-se igual que es cuida la salut física.

 

Mónica Portillo

Psicòloga Clínica del Departament de Salut de la Ribera