Categories

entrades del blog

Com combatre l'obesitat infantil

Com combatre l'obesitat infantil

L' obesitat infantil és un problema real. Un estudi recent evidencia que a Espanya, un 23,3% dels escolars tenen sobrepès i un 17,3% obesitat. No obstant això, en literatura científica hi ha molts treballs que ressalten que, moltes vegades, el problema s'identifica tard o no es reconeix.

En el Dia Mundial de l'Obesitat (4 de març) abordarem a “Viure amb salut ” aquest assumpte perquè sàpigues com reaccionar. Com asseguren els nostres experts, “cal educar els pares perquè sàpiguen educar els seus fills”.

Però, què és l' obesitat infantil ? Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'excés de pes i l'obesitat es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que suposa un risc per a la salut. Un nen es considera que és obès quan el seu pes sobrepassa el 20% del pes ideal.

Causes de l'obesitat infantil

L'origen de l'obesitat és complex i multifactorial. Hi ha factors individuals i biològics (metabòlics i genètics), i d'altres que tenen a veure amb l'educació, l'actitud i el comportament.

Entre els factors genètics, si un dels pares és obès, el risc es triplica i, si ho són tots dos, es multiplica per 15. També s'hereta el patró de distribució del greix. És complicat diferenciar l'origen genètic i ambiental per la gran influència d'estils de vida semblants entre pares i fills.

Però en el que hi ha coincidència és que les principals causes dels problemes de pes i l'obesitat infantil solen residir en els mals hàbits alimentaris i un estil de vida sedentari . Segons l'opinió dels nostres experts, el problema de l'obesitat és enquistat en el comportament mitjançant els hàbits. Els hàbits són costums que s'adquireixen des de molt aviat i que es fixen a base de repeticions i normalitzacions de les conductes. Per això, és essencial ensenyar els pares a educar els seus fills en alimentació i hàbits saludables.

Consells

Ara que ja ets conscient del problema i del teu paper important com a pare o mare, et comentem que combatre l'obesitat infantil s'ha de fer en diversos fronts:

  1. a nivell familiar, escolar, sanitari i comunitari, on s'han de potenciar els patrons d'alimentació saludable.
  2. Promoció de la lactància materna i correcta introducció de lalimentació complementària. Incidir que no cal avançar l'inici d'alimentació complementària; hi ha un estudi que demostra que als lactants alimentats amb llet de fórmula o deslletats abans del quart mes d'edat, la introducció d'alimentació complementària abans del quart mes s'associa amb un augment de la probabilitat d'obesitat als tres anys.
  3. Restringir el consum d'aliments energèticament densos, processats i amb elevat contingut en sucre lliure (present en refrescos, sucs industrials, cacau en pols, galetes i cereals infantils). Segons l'OMS, el consum diari de sucre lliure no hauria de sobrepassar els 25 grams diaris.
  4. Dieta equilibrada amb consum adequat de greixos, fruites i verdures (5 al dia) i seguir les recomanacions de la piràmide de l'alimentació.
  5. Pràctica dactivitat física regular.
  6. Reducció dactivitats sedentàries (televisió, vídeo, ordinador i videojocs), limitant-les a un màxim de 1-2 hores al dia.
  7. Implicar tota la família en les activitats recomanades. Potenciar estils de vida saludables en els pares com a models dels fills.

Sobre l'alimentació i l'activitat física

Per centrar-nos en els dos pilars contra l'obesitat us oferim recomanacions més concretes.

És molt important augmentar el consum de verdures (2-3 racions diàries), fruites (2 peces diàries) i peix (2-3 vegades per setmana), i reduir el consum de l'anomenada menjar ràpid i precuinat. Igualment, es recomana la ingesta de suc de fruites naturals, no envasades.

També és molt important fer un esmorzar adequat, compost principalment per lactis, pa, cereals sense sucres afegits i suc de fruites naturals. Segons un estudi recent, prop del 10% dels nens acudeixen a l'escola sense esmorzar i el 30% que esmorza, ho fa de manera inadequada i amb un nivell baix de calories.

Els pediatres aconsellen estimular la pràctica d'activitats físiques com caminar

Així mateix, els pediatres experts en aquest tema aconsellen estimular la pràctica d'activitats físiques com caminar (més de 30 minuts/dia) o fer alguna pràctica esportiva estructurada i supervisada (futbol, ​​bàsquet, natació, etc.). Així s'aconsegueix reduir el sedentarisme. És recomanable que la família participi juntament amb els infants en activitats lúdiques i esportives; per exemple, anar amb bicicleta, sortir al camp, etc.

Conseqüències

I com que ens agrada que tinguis tota la informació, has de saber que les conseqüències de l'obesitat infantil per a la salut inclouen, a més del risc de continuar patint-la a l'edat adulta, altres problemes que no es posen en evidència fins passades algunes dècades, com per exemple l'osteoporosi o el risc cardiovascular.

A més, es poden desenvolupar trastorns de tipus psicològic (disminució de l'autoestima, fracàs escolar, trastorns de la conducta alimentària, etc), hipertensió, hipertrigliceridèmia, resistència a la insulina, alteracions vasculars i inflamatòries i síndrome metabòlica, cada cop més freqüent a la nostra societat.

Inverteix temps en el teu fill

I per acabar algunes reflexions . El maneig d'un nen amb excés de pes requereix temps, motivació i perseverança. Però és una inversió que val la pena fer, per la salut i el benestar del teu fill i del teu propi.

El teu fill/a ho necessita més que mai per adoptar hàbits saludables i un estil de vida saludable. Tu ets el seu exemple !

Quan sigui necessari, els professionals de la salut et podem ajudar, però només tu pots fer canvis .

 

Departament de Salut de la Ribera