Categories

entrades del blog

Com ajudar una persona amb depressió

Com ajudar una persona amb depressió

Tens al teu cercle proper a algú amb depressió i no saps com actuar? Vols  ajudar una persona amb depressió  i no saps com?

En aquest post, m'agradaria oferir-te unes pautes com a familiar o amic d'una persona deprimida perquè puguis ser un suport emocional, tan important en aquest trastorn per a la  recuperació del teu ésser estimat.

Però abans, alguns conceptes i unes quantes dades

Què s'entén per depressió?

La depressió es caracteritza per una tristesa persistent i una manca d'interès o plaer en activitats que prèviament eren gratificants i plaents . A més, pot alterar la son i la gana, i és freqüent que concorri amb cansament i manca de concentració, els efectes dels quals poden ser perllongats o repetir-se en diferents moments de la vida.

La depressió és una causa important de discapacitat a tot el món, ja que pot influir negativament en la capacitat duna persona per actuar així com per viure una vida gratificant.

Les causes de la depressió inclouen complexes interaccions de factors socials, psicològics i biològics . Diverses circumstàncies de la vida, per exemple, una ruptura sentimental o la desocupació contribueixen al desenvolupament de la depressió i la poden propiciar.

Unes poques dades

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la depressió afecta més de 264 milions de persones a tot el món.

A Espanya, a mitjan 2020, hi havia 2,1 milions de persones amb un quadre depressiu, el 5,25 % de la població més gran de 15 anys de tot el país, segons l'Enquesta europea de salut, les dades de les quals va difondre l'Institut Nacional d'Estadística (INE). De totes, 230.000 persones patien una depressió greu.

La prevalença de la depressió en dones duplica la d'homes (7,1% davant del 3,5%) . A més, els quadres depressius són més freqüents en augmentar l'edat i assoleixen el seu valor màxim entre els majors de 85 anys, on afecten el 16% de la població.

Per comunitats autònomes , Castella i Lleó (10 %) i Comunitat Valenciana (9,8 %)  tenen les prevalences més grans de quadre depressiu entre els majors de 15 anys.

Consells per ajudar el teu ésser estimat

Recorda que la depressió del teu ésser estimat no és culpa de ningú . No podeu solucionar la depressió de la persona, però mostrar el vostre suport i col·laborar en l'acompanyament pot ser molt beneficiós en la recuperació.

I és que conviure amb una persona amb depressió pot ser un desafiament ja que de vegades potser sentis impotència i que et preguntis què fer. Ajudar una persona amb depressió pot ser de vegades complicat.

No existeix un manual ni una tècnica infal·lible que serveixi per a tots aquells que la pateixen però si segueixes aquestes pautes pots ser de gran ajuda.

  • Escolta activa . Mantenir una escolta activa i comprendre el que sent el teu ésser estimat és molt beneficiós.
  • Fomenta que compleixi el tractament. És important que el tractament sigui pres de forma periòdica i mantingui un seguiment amb el seu professional.
  • Hi presta ajuda. Pot ser que algunes tasques no les pugui fer com abans, pots oferir-te a ajudar-lo en allò que necessiti.
  • Reforç positiu. La depressió es caracteritza per observar-ho tot de forma més negativa, recorda-li quines són les seves qualitats positives i allò que fa bé.
  • Creeu una rutina . Una planificació regular pot ajudar a que la persona senti que té més control i lajudarà a mantenir uns horaris de menjars i son que són molt beneficiosos.
  • Fer plans en conjunt i sortir al carrer és molt beneficiós ja que ajuda a aclarir la ment i mantenir-la activa. En canvi, no obliguis a fer una cosa que no el motiva.
  • Grups de suport . De vegades, algunes associacions creen grups de debat i de suport entre iguals que són molt positius en la recuperació. 

Consells per a tu

I a continuació alguns consells per a tu.

  • Cuida't . Dedica't temps a mantenir uns hàbits saludables (dieta mediterrània, bon somni i descans ). A més, és important mantenir les rutines prèvies i reservar-te un espai de temps per a tu (llegir, anar al cinema, prendre alguna cosa, passejar).
  • Informa't. Com millor comprenguis la malaltia millor podràs parlar de forma oberta i ajudar-lo.
  • No et prenguis res com a personal. intenta no viure les seves actituds més negatives com una cosa personal. Recorda que res d'això és culpa teva però de vegades ell/la pacient no ho pot evitar.
  • Sigues pacient. La depressió millora amb el tractament i la rutina, però suposa temps, per la qual cosa no cal anar amb presses i cal deixar que tot vagi segons el que sigui necessari. Pensa que això és un objectiu a mitjà-llarg termini.

Esperem que aquest post us hagi resultat útil. Si tens algun dubte o consulta només ens has de preguntar a través de les nostres xarxes socials.

 

Adrián Sarria Cabello

Infermer Unitat Atenció Psiquiatria Domiciliària Hospital Universitari de La Ribera