Categories

entrades del blog

Antibiòtics: coses que no has d'oblidar

Antibiòtics: coses que no has d'oblidar

Sabies que els antibiòtics no combaten infeccions causades per virus? I que aquestes infeccions inclouen grips, la majoria dels mals de coll i casos de bronquitis a més d'algunes infeccions de l'oïda

L'ús dels antibiòtics és un dels èxits més grans de la història de la medicina, però el seu abús condueix al desenvolupament dels bacteris resistents. Un important problema de salut.

Per això, el Ministeri de Sanitat ha posat en marxa aquest any la campanya “Antibiòtics: pren-te'ls de debò” , amb l'objectiu de conscienciar la població sobre l'ús adequat d'aquests medicaments. Una nova campanya del PRAN (Pla Nacional Resistència Antibiòtics).

Amb un toc d?humor, el missatge principal d?aquesta campanya subratlla l?error que suposa utilitzar antibiòtics per tractar una infecció d?origen víric com la grip i ho fa comparant aquesta situació amb una altra que també resulta «absurda».

antibiòtics

Què són les resistències?

La resistència dels bacteris és la capacitat que tenen aquests gèrmens per protegir-se dels antibiòtics amb què pretenem eliminar-los. Quan això passa els antibiòtics deixen de ser eficaços i no fan la seva funció que és acabar amb els bacteris

Com apareixen les resistències?

Les resistències són el resultat del mal ús dels antibiòtics i apareixen quan el contacte de l'antibiòtic amb el bacteri és insuficient (en dosi o en temps) o fins i tot innecessari. És per tant imprescindible complir la posologia i la durada del tractament.

Ara com ara, el desenvolupament de bacteris resistents a aquest tipus de medicaments constitueix una de les amenaces més serioses per a la salut pública; els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i generen una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros.

Cada vegada és més gran el nombre de bacteris resistents als antibiòtics i cada vegada més complicat tractar les infeccions, ferides i lesions.

Decàleg d'ús racional del medicament

Amb tot això, volem compartir amb tu un decàleg que no hauries d'oblidar quan pensis en antibiòtics:

  1. La majoria d'infeccions respiratòries (catarro, grip, mal de coll…) estan produïdes per virus i per tant no cal prendre antibiòtics per tractar-les.
  2. Els antibiòtics només els poden prescriure els metges i odontòlegs.
  3. El teu metge recepta antibiòtics quan els considera necessaris. No els exigeixis.
  4. No sol·licitis un antibiòtic a la farmàcia sense recepta.
  5. Mai no has de prendre antibiòtics pel teu compte. No t'automediquis.
  6. L'antibiòtic que va ser eficaç en una ocasió pot no ser-ho en una altra, encara que sembli que es tenen els mateixos símptomes.
  7. Quan iniciïs un tractament antibiòtic, pren-lo segons la dosi, horari i dies que t'indiqui el metge.
  8. No abandonis el tractament abans del temps indicat encara que et trobis millor.
  9. No guardis antibiòtics sobrants a casa. Els medicaments caducats o que ja no necessitis, així com els envasos buits de medicaments, s'han de dipositar al Punt SIGRE de la teva farmàcia de confiança més propera.
  10. Si els prens quan no ho has de fer, no et faran efecte quan els necessitis. Els antibiòtics poden salvar la teva vida només si els fas servir adequadament.
  11. Si tens algun dubte consulta amb el teu metge o farmacèutic.

Esperem que aquests consells us hagin estat útils. Si tens qualsevol dubte, consulta amb el teu metge o farmacèutic.

Servei de Farmàcia d'Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera